Hvordan spare strøm – 8 tips til en billigere strømregning

Det er ingen hemmelighet at strømprisene om vinteren kan ta litt av. Og det er selvsagt også årstiden vi bruker mer strøm. Her kommer min danske side frem, i Danmark gjør vi alt for å få strømforbruket ned. Dette sitter igjen fra tidligere da strømprisene i DK var mye høyere enn i Norge.

Forskjellen i pris er ikke like store lengere, men forbruket er definitivt ikke det samme. Så her er noen av mine beste tips for å få ned forbruket. Og nei, jeg er ikke sponset av noen strømleverandører. 😀

Jeg har denne vinteren gjort sparing av strømforbruk til en lek, og har klart å få mye lavere strømregninger enn forventet.

1. Finn rett strømleverandør

Det er stor forskjell på de ulike leverandørene og ulike avtaler. Så ikke vær redd for å undersøke og vær åpen for tilbud. Personlig har jeg sjekket Elskling.no for å finne den billigste leverandøren, og nå går det i Tibber. Her medfølger det en super app som gjør det enkelt og oversiktlig å se eget forbruk.

2. Sjekk lyspærene

Jo høyere watt det er på lyspærene, desto mer energiforbruk er det. Jeg vil også anbefale LED. LED-lyspærer bruker mindre strøm, de varer lengere, blir ikke glovarme (ingen brannskader) og er generelt billig i forbruk.

3. Sjekk når på døgnet det er billigere strøm

Med Tibber-appen kan jeg sjekke når på inneværende dag (og neste dag) har billigst strøm. Og det kan man sikkert med andre strømleverandører også. Jeg koordinerer og planlegger derfor dagen så langt det er mulig mitt ekstra strømforbruk. Det kan være oppvaskmaskin, klesvask, dusjing etc.

strøm

4. Bruk tørkestativ

Mens vi er inne på klesvask, så kan det også være lurt å bruke tørketrommelen litt mindre og komme frem med tørkestativet.

5. Velg riktig oppvarming

Oppvarming er ofte det som koster skjorta om vinteren, og dessverre ikke noe vi kan . Så her må man tenke smart. Har de peis eller ovn, bruk den! Varmepumpe er også mer effektiv og sparende enn eks. panelovn. Elektrisk oppvarming er definitivt det dyreste alternativet du kan gå for. Pass på at det ikke står på full varme hele dagen, du kan skru ned panelovner når du ikke bruker rommet, eks. når du skal legge deg.

6. Bruk tekstiler for å holde varmen

Enten det er gardiner du bruker som en barriere mot trekk, kan du også bruke gulvtepper, tøfler og pledd som en ekstra måte å holde varmen på. Dette er ikke noe som vil gi masse varme i rommet, men er en god måte å holde på varmen selv, spesielt hvis man er en frysepinne som undertegnede. Jeg liker også å bruke mye levende lys (med duftlys og telys da de er mindre brannfarlige) om vinteren. Det skaper stemning og gir faktisk varme.

7. Når du kjøper hvitevarer, velg energisparende

Du har sikkert sett når du ser på hvitevarer at det står A/A+/A++? Jo høyere karaktergrad det er på varen desto mindre forbruk er det. Så neste gang du må skifte ut en hvitevare, gå for en som er energisparende. Jo høyere karakter, desto bedre. Det vil betale seg i lengden!

8. Slå av og plugg ut!

Her kommer den danske siden min virkelig inn. Rom som ikke brukes, skru lyset av. Kan noe lys erstattes med levende lys? Det er kanskje ikke de store summene vi bruker på lys, men alle monner drar. Du kan også plugge ut stikkontaktene på det som ikke brukes. TV, vannkoker, ladere, høyttalere etc. Så skal det ikke brukes, plugg det ut!