Hvor mye skal jeg ta meg betalt for kunst?

betalt for kunst

Hva er egentlig kunst verdt?

Det å ta seg betalt for kunst og hobby, er og blir utfordrende for mange av oss. Det er et vanskelig spørsmål, et evig dilemma for kunstnere og andre kreative mennesker å vite hvordan prise egne verk.

Man vil ikke være grådig, man vil ikke gå i tap, så hvordan finner man ut egentlig prisen på et verk man har laget? En pris du er fornøyd med og en pris kunden er fornøyd med?

Noen får store øyne og synes jeg får godt timesbetalt når jeg sier at jeg vil selge ett maleri til f.eks. kr. 3000 “Oj, det var godt timesbetalt…” kan være svar jeg får tilbake. Ehh nei, dette er faktisk ikke godt timesbetalt. Her er slik jeg har regnet ut verdien.

LES OGSÅ: GLAD I BØKER? FÅ GRATIS BOKMERKER HER

FYI: Det er viktig å merke seg at kunst har den verdien markedet sier den har. Kjente kunstnere, og spesielt avdøde, kan ha verk som er verdt millioner. Har du et stort og kjent navn, så vil verdien automatisk stige. Kunst er ofte en investering og varierer veldig fra person til person.

Nå tar jeg utgangspunkt i meg selv for å vise hva jeg tar betalt for. Jeg har tatt utgangspunkt i rimelige materialer, men enkelte ganger kan materialer være mye høyere. Størrelse jeg har tatt utgangspunkt i er et lerret på 100×100 cm.

NB! Husk jeg også tar utgangspunkt i rimelige materialer i dette eksemplet. Dette kan koste mer enn det som kommer frem her.

The Omen, solgt.

Regnestykket:

  • Lerret 100×100 cm ca. 600 kr.
  • Maling og pensler ca. 500 kr.
  • Fixative, medium og/eller olje ca. 110 kr.
  • Totalsum for materialer =1210 kr

Jeg skal selge maleriet for kr. 3000, det betyr at over en tredjedel blir brukt bare på materialene. Nå har jeg ikke tatt med transportkostnader og frakt for handleturen av alle varene.

3000 kr. – 1210 kr. =1790 kr.

Hvor lang tid bruker jeg?

Det varierer veldig, men uansett om jeg maler noe konkret eller noe non-figurativt så bruker jeg som regel flere dager og mange timer.

Det tar tid før man kommer i mål og det er mye frem og tilbake. Noen malerier bruker jeg veldig lang tid på, andre kommer fortere, men i snitt vil jeg sette en gjennomsnittstid på 10 timer som et eksempel her.

1790 / 10 timer = 179 kr i timen.

Altså er min timespris kr. 179. Ikke akkurat så godt timebetalt som man først trodde. Så skal man betale skatt i tillegg. Som dere skjønner så sitter man ikke igjen med en «massiv» sum på hele kr. 3000…

Dette regnestykket er kun et eksempel, men en god indikasjon på hvorfor kunst og hobby faktisk koster litt. Man blir ikke rik, og uansett om man liker å male eller ikke, så er det faktisk en jobb du har gjort, og ingen liker å jobbe gratis.

Kunsten å ta seg betalt

Dette er ikke et eksempel som viser høy gevinst, og det er kjent at kreative mennesker ikke er flinke til å prise seg riktig. Uansett som du strikker, synger, fotograferer etc. så er det faktisk ikke “bare å gjøre det”. Det er en jobb som krever forberedelser og mange timer utførelse/øvelse, alle vil ha betalt for jobben man har gjort.

Takknemlighet betaler ikke noens regningene , det hjelper ikke å “bare være grei” hvis du går i minus.

Regn ut alle utgiftene du har med det du skal selge. Alt fra bensin eller bussturen, materialene og alt som brukes i henhold til dette. Alt skal med. Da får du en reell oversikt over de faktiske kostnadene. Så må du regne ut tiden du bruker og hva du faktisk ønsker i timelønn.

LES OGSÅ: NY PORTFOLIO OG KUNSTSIDE

Hvis du må betale mva og skatt så skal dette også med i utsalgsprisen, nå ser du faktisk hvilken pris du må ta. Du må tenke butikk, selv om dette også er på hobbybasis.

Jeg synes det er kjempevanskelig å ta meg betalt, spesielt hvis venner eller familie spør. Det er også mange i vennekretsen som forventer en “vennerabatt”, noe jeg selvsagt kan forstå, men det er grenser på hvor mye og til hvor mange man kan gi rabatter.

Synes du det er utfordrende å ta betalt for kunst? Opplever du at folk reagerer på pris?

facebook