Hvordan sette i gang et prosjekt + gratis prosjektplan

prosjekt

Lange, lyse dager med sol, kos og ferie er over. Hvis ikke regnet de siste ukene har gjort det tydelig nok, så er en ting sikkert nå, høsten er kommet. Indoktrinert siden barndommen og skolestart, har denne årstiden blitt en merknad for nye begynnelser. Så alle planer man la til side og alle ideer man fikk i løpet av sommeren, kan nå endelig settes i gang.

Jeg har en plan

Høsten synes jeg alltid er litt vemodig siden jeg elsker sommer, men samtidig er det noe forfriskende og inspirerende med høst. Det kjennes også litt godt å gi slipp på late feriedager å ta tak i alle prosjektene jeg har lagt til siden i sommersolen.

Jeg har en plan, som regel altfor mange (men det kan vi ta en annen gang), og nå skal noen av mine ideer gjennomføres. Det å sette i gang med et nytt prosjekt er alltid så gøy, oppstartsfasen er fantastisk og positiv. Før jeg starter et stort prosjekt liker jeg å legge planer og være realistisk.

Det å sette opp et budsjett, delmål og fremdriftsplan er gull verdt. Det sparer deg for mange ubehagelige overraskelser og frustrasjoner, men mest sannsynlig ikke få eliminert alle…

prosjektplan soldrøm

Verdien med en prosjektplan

Jeg har jobbet mye på store og små prosjekter og med prosjektledelse, både som leder og controller. Det er ingen tvil om at en god, strukturert plan er nøkkelen til suksess. For å vite hvor du skal gå, må du vite hvor du vil være. Hva er målet med det hele?

Det nytter ikke å gå i blinde når det kommer til prosjekter, du vil kaste bort tid, penger og energi, så for et mer vellykket resultat må man skape rutiner og fremdriftsplaner som hjelper deg i mål.

Samtidig må du også være fleksibel, endringer og utfordringer som dukker opp underveis, trenger ikke å være noe negativt. Ikke la dette vippe deg av pinnen.

En prosjektplan er et utgangspunkt, et sterkt utgangspunkt som er viktig, både for egen selvfølelse og for prosjektets overlevelse. Samtidig må man ikke låse seg helt fast til planen, men også å finne en gylden middelvei som stiller åpent til nye ideer og løsninger hvis det skulle være nødvendig.

Start i dag

Selv om ikke alt kan gjøres med en gang, så kan man begynne planleggingsfasen. Hvis du har et prosjekt du gjerne skulle ha satt i gang, så start nå.

Selv om det er mye som ikke kan gjøres med en gang, hjelper det uansett å sette i gang prosessen, gjerne før enn siden. Derfor har jeg laget denne prosjektplanen der du enkelt kan føre inn mål, delmål, kostnader og ideer rundt prosjektet.

Ikke vent til en mandag, ikke vent til den første i måneden hvis det ikke er noen god grunn til det. Begynn i dag!

Med prosjektplan er det enkelt å starte i dag. Jeg bruker denne planen selv til mine prosjekter, og kan absolutt anbefale den til de som ikke har brukt en prosjektplan før.

prosjektplan

Kill your darlings

Helt til sist vil jeg bare fort gå innom dette med å ha mange ideer, som jeg nevnte i introen. Jeg har alltid mange (og jeg mener mange) prosjekter jeg ønsker å gjennomføre.

Selv om jeg er forkjemper av at vi må gjøre masse fort (før det er for sent), har jeg også lært at noen ideer vil aldri ta form, noen ideer er ikke klare enda og noen må jeg vente med. Det føles aldri godt når man må drepe eller utsette en idé.

Dessverre er dette noe som må til da man ikke har kapasitet til å gjøre mange prosjekter på en gang, selv om du har ansatte så vil det være kun et visst antall du og dine har mulighet til å gjennomføre. Det er nettopp dette med å kunne gjennomføre prosjektet som er viktig, spesielt for mestringsfølelsen. Så hvilke prosjekter brenner du mest for nå? Hvilke ideer er mest gjennomførbare i nåværende tidspunkt? Hvilke prosjekter ønsker du å prioritere først?

Ved å plukke ut de prosjektene som er viktigst og mest riktige nå, vil du kunne holde et mye bedre fokus og oppfølgning på prosjektet. Det var jo dette med å ikke gape for høyt…

Så hurra for høsten! Nå håper jeg du kan komme i gang med et nytt prosjekt. Uansett om det er sortere loftet, starte blogg eller komme i gang med boken du alltid har hatt lyst til å skrive.

facebook