Sonerydding -Hva er det og hvorfor burde jeg gjøre det?

sonerydding

Flere og flere skriver om sonerydding, og jeg har lagt merke til at dette har blitt en populær metode for å rydde, så tenkte jeg skulle teste ut denne soneryddingen selv.

Hva er sonerydding?

Med sonerydding er det meningen at at du tar huset i små steg av gangen. Du konsentrerer deg kun om et lite område av gangen og går grundig til verks her, men kun for ca. 15 minutter.

Hvis du hver uke fokuserer på et lite området av gangen vil du kun etter noen få måneder vært gjennom hele hjemmet (dette varierer selvsagt hvor stor plass du har). Og når du er ferdig starter man på nytt igjen.

Hvorfor burde jeg sonerydde?

Man bruker ca. 10-15 minutter hver dag, for det er ikke meningen det skal stjele oppmerksomhet og tid fra dine hverdagsoppgaver.

Selv om dette kan virke som en evig sirkel med sonerydding, vil du etter tid kunne tilpasse og endre på de vanene du har og det vil ta årsaken til rotet.

Med andre ord, rot vil minke mer og mer over tid. Fordelen med sonerydding er at du kan fokusere på et lite området av gangen, uten at det blir for tidkrevende eller vanskelig å gjennomføre.

Har du en hektisk hverdag? Sliter du med rot? Da er sonerydding en god løsning for deg.

sonerydding vask

Ulike soner

Sonerydding ved repetisjon kan være et godt hjelpemiddel. Det er heller ikke mye som kreves av deg eller din tid.

  • Sone 1 – Stue (og eventuelle liknende oppholdsrom)
  • Sone 2 – Kjøkken og spiseområdet
  • Sone 3 – Soverom, barnerom
  • Sone 4 – Gang, bod eller andre oppbevaringsrom
  • Sone 5: Bad og vaskerom

Det anbefales å bruke en uke (5 hverdager) på hver sone. Så en uke på bad, en uke på kjøkken etc.

Årsak til rot

Som jeg har skrevet om tidligere, og som du kan lære på mitt gratis onlinekurs i Ryddemagi. Så er det flere årsaker til rot, men alt henger sammen med våre vaner.

Utfordringene med å ta skippertak som man ofte kaller det, er at man får ikke tatt tak i våre egne vaner og uvaner. Rotet kommer derfor fort tilbake, for vi har ikke lært noe.

Du kan selv dele opp sonene i hjemmet ditt, men prøv å fordele sonene utover hverdagene, for vi vil jo ha fri i helgene.

Høres sonerydding ut noe for deg?

facebook