Lag dine egne julegaver -enkelt og billig

Innlegget er tidligere utgitt på Ostara.no

Ingenting er som julegaver man har laget selv

Det er snart jul, og hvorfor ikke starte desember med å lage dine helt egne, unike julegaver? Hjemmelaget velvære – for meg finnes det knapt noe mer luksuriøst! Jeg har de siste årene blitt mer og mer bevisst på hva jeg smører inn huden min med, og jeg lager mine egne produkter så langt det lar seg gjøre praktisk og økonomisk. Og jeg elsker det!

Når jeg først setter i gang har jeg gjerne produkter for et halvt år av gangen. Jeg har et lager av spesialingredienser for å lage ganske avanserte produkter, blant annet til emulsjon av olje og vann (til kremer) og naturlige konserveringsmidler. I tillegg kommer alle aromaoljene og baseoljene. Men – når alt dette er sagt!

LES OGSÅ: Lag din egen såpe

Jeg startet selv med å bare vispe opp kokosolje og tilsette noen dråper lavendel, og det var starten på noe stort og nytt for min del. Selv om jeg synes det er utrolig gøy å teste, feile og lykkes på kjøkkenet hva gjelder hudpleie på et avansert nivå, betyr det ikke at det enkle ikke fungerer. Har du salt, sukker, oljer og noen dufter så er du langt på vei til å lage helt naturlige og veldig deilige velværeprodukter som utgjør fantastiske gaver til jul!

Oppskriftene jeg deler med deg her er basert på ting du enten har i kjøkkenskapet, eller som du lett kan anskaffe. Billige, raske og veldig fine julegaver. Essensielle aromaoljer kjøper jeg selv via eBay, ofte fra India, men siden tiden er knapp kan du kjøpe for eksempel hos Lille Arkana eller Sunvita. Resten av ingrediensene har du i skapet eller du kjøper dem i din nærmeste matbutikk.

Litt generelt før du går i gang

Baseolje: dette kan være nesten alle slags oljer, men noen er bedre til hud enn andre. Av det du finner rimelig i butikk så kan solsikkeolje være et godt alternativ. Du kan også bruke mandelolje, druekjerneolje og olivenolje, men sistnevnte har ganske kraftig lukt og ikke alle liker dette. Avocadoolje er også fantastisk for huden, men dyr, derfor bruker jeg den gjerne sammen med andre, ikke som base alene. Kokosolje brukes jeg også mye, men siden denne er fast må den smeltes og blandes med andre oljer/ingredienser, så den fungerer ikke som baseolje alene.

Dusjolje, hva, hvorfor, hvordan

Hva er egentlig dusjolje? I dette tilfellet er det et produkt jeg bruker like ofte som såpe og som har blitt helt essensielt i min daglige velværerutine. Aldri en dag uten dusjolje! Og jeg kan da i samme slengen nevne at body lotion har vært overflødig siden dagen jeg startet med dusjolje. Dusjolje smører du inn huden med mens du fortsatt står i dusjen (men etter at du har skylt av såpen) dette lukker fuktigheten (vannet) inn i huden din. Huden min har jublet siden jeg startet med dette, og jeg kommer aldri til å slutte. I prinsippet kan du ta med deg en flaske olivenolje i dusjen, men etterhvert som du prøver deg frem får du lyst til å lage mer avanserte oljer med deilige dufter.

Kroppsskrubb, hva, hvorfor, hvordan

Kroppsskrubb i kombinasjon med dusjolje gir verdens mykeste hud. Du kan lage kroppsskrubb av sukker, salt, kaffe, mandelmel, havregryn og mye mer. Salt og sukker er det enkleste, og noe de fleste har i skapet. Du kan bruke vanlig raffinert hvitt sukker og helt alminnelig bordsalt. Det høres kanskje mer fancy ut å bruke havsalt, himalaysalt osv, men det vil jeg ikke anbefale: kornene er alt for grove for huden. Det kan eventuelt brukes til fotskrubb eller til badesalt. Det samme gjelder sukker. Her foretrekker jeg brunt rørsukker eller muscovadosukker, de er som fløyel og føles fantastiske på huden. Når det gjelder kaffe så benytt filtermalt, den er best for huden. Både glasskrukker og flasker jeg har benyttet på bildene er fra Clas Ohlson.

Oppskrifter på hjemmelagede julegaver

Kroppsskrubb med kaffe
Du trenger:
1 kopp filtermalt kaffe (jeg brukte økologisk)
1/2 kopp baseolje
1 ss salt
Essensielle oljer: kanel, peppermynte, appelsin, 5-15 dråper av hver (lukt deg frem)
Bland en kopp kaffe med salt og essensielle oljer. Jeg synes kanel, peppermynte og appelsin gjorde seg veldig godt til kaffeduften. Tilsett baseolje til du oppnår konsistens som våt sand, ca en halv kopp. Ha over i et fint glass med lokk.
Dusjolje med kaffe
Benytt ca 2 ts med kaffeskrubben og ha i en tesil. Ha i et glass og hell over baseolje. Jeg blandet solsikke og avocado. La den trekke til oljen er helt mørk og hell over på flaske med kork. Perfekt gave for den morgentrøtte, her våkner man i dusjen før den første kaffekoppen. Himmelsk!

Kroppsskrubb med lavendel
Du trenger:
1 kopp bordsalt
1/2 kopp baseolje
Essensielle oljer: lavendel, 15-20 dråper
Eventuelt: tørket lavendel, for duft og utseende
Bland alle ingrediensene sammen til du oppnår konsistens som våt sand. Ha over i glasskrukke med lokk. Strø gjerne litt tørket lavendel på toppen også, om du har, det gjør det lille ekstra. Lavendel har en mild og beroligende duft som de fleste liker. Lavendel er en olje jeg anbefaler alle som ønsker å begynne med eteriske oljer å kjøpe først som sist, den er en “må ha”-olje.
Dusjolje med lavendel
Bland baseolje (solsikke og avocado) med 10 – 15 dråper lavendelolje og ha over på glassflaske. Ha også i litt tørket lavendel om du har.

Kroppsskrubb med rose
Du trenger:
1 kopp salt
1/2 kopp baseolje
Essensielle oljer: rose, maks 10 – 15 dråper.
Eventuelt: tørkede roseblader
Bland alle ingrediensene sammen til du oppnår konsistens som våt sand. Ha over i glasskrukke med lokk. Strø gjerne noen tørkede roseblader på toppen også, om du har, det gjør det lille ekstra. Duften av roser gjør oss i godt humør, men pass på å ikke bruke for mye – den er ganske kraftig og kan oppleves overveldende om du bruker for mye.
Dusjolje med rose
Bland baseolje (solsikke og avocado) med 10 dråper roseolje og ha over på glassflaske. Ha også i noen tørkede roseblader om du har.

julegaver

Kroppsskrubb med vanilje
Du trenger:
1 kopp sukker, jeg har brukt brunt rørsukker
1/2 kopp baseolje
Essensielle oljer: vanilje 15 – 20 dråper
Vanilje er min soleklare favorittduft over alle dufter, jeg bruker den til alt! I dette tilfellet synes jeg den gjorde seg bra sammen med sukker. Bland alle ingrediensene sammen til du oppnår konsistens som våt sand. Ha over i glasskrukke med lokk. Har du ikke vaniljeolje så kan du bruke vaniljestang ved å skrape ut innmaten og blande med sukker og olje. Du kan også benytte vaniljeessens som du kjøper i butikken, og i krisetilfelle vaniljesukker.

Dusjolje med vanilje
Bland baseolje (solsikke og avocado) med 10 – 15 dråper vaniljeolje og ha over på glassflaske. Jeg brukte i tillegg en hel vaniljestang og delte i to, skrapte ut innmaten og hadde alt over på flasken sammen med vaniljearomaoljen. Har du ikke vaniljeolje så holder det med bare vaniljestang, men da ville jeg benyttet flere og latt den stå en stund før den ble tatt i bruk.

Dette er flotte gaver til både mor, datter, kollega og venninne, og sikkert noen kompiser også. Lag dine egne etiketter, og legg ved ingrediensliste og bruksanvisning for å gjøre det hele enda mer eksklusivt.