Feng Shui Interiør -Opprydding og organisering i hjemmet

opprydding
opprydding
Foto: Pixabay

I denne bloggserien av Feng Shui Interiør skal vi ta for oss de ulike trinn for å få et mer balansert og harmonisk hjem. Feng shui er en filosofi med opprinnelser i Kina for over 6000 år tilbake. I dette innlegget skal vi ta for oss opprydding og kaos.

LES OGSÅ: Feng Shui Interiør -Miniguide


Hvorfor organisere hjemmet

Hvis du lukker øynene og tenker på drømmehjemmet, så kan jeg vedde på at det du ikke ser for deg er rot og kaos. De fleste av oss ønsker et organisert og ryddig hjem, om vi får det til er noe helt annet.

I feng shui er rot forbundet med kaos. Rot er ofte en av de største faktorene for stress og blokkeringer i hjemmet og i deg selv. Rot representerer den delen av deg som ikke kan ta avgjørelser og gå videre i livet ditt. Den stopper livsflyten.

Når man skal rydde må man starte med et rom av gangen. Hvor mange ting trenger du? Kast eller gi bort alt det du ikke trenger. Ikke vær for sentimental og ta vare på alt. Hvis det bare blir liggende i en bod år etter år, er det nødvendig? 

Prøv også finne bedre metoder for å oppbevaring? Internettet er full av videoer, artikler og bilder som viser til smarte triks for å oppbevare smartere.

Foto: Pixabay

Høytrafikk rommene

Alle rom er viktige, men det er tre rom i alle hjem som har høyere trafikk. Disse rommene er baderom, stue og kjøkken. Det er veldig viktig at disse rommen er rene og ryddige, da det reduserer stress og øker produktivitet.

Soverommet er også et viktig rom å holde ryddig da vi i snitt tilbringer 30% av tiden vår på soverommet. Soverommet har også en stor innvirkning på vår nattesøvn, rot skaper som sagt negativ energi, og dette trenger vi ikke når vi skal sove.

Det anbefales også at det ikke er rot under sengen eller elektronisk utstyr på soverommet. Her er et av punktene jeg selv har et problem, da vi både har tv, vekkerklokker og mobiler på soverommet.

Tips til bok! For deg som ønsker å komme i gang med en fantastisk og varig opprydning, kan jeg anbefale denne herlige og inspirerende boken -Magisk opprydding. Her tar forfatter og ryddekonsulent (det er faktisk jobben hennes) Marie Kondo for seg rom for rom, og viser den beste kon-mari metoden å få et ryddig og organisert hjem. Du trenger kun en stor opprydding og så er det gjort. Ren ryddemagi.


Ting du kan kvitte deg med

Alle, men noen av mer enn andre, sliter med å kvitte med seg eiendeler. Vi blir sentimentale og legger mye følelser i enkelte gjenstander. Noe er forståelig, det kan være barndomsminner, noe vi har arvet eller klenodium av ett eller annet slag.

Personlig så har jeg valgt å beholde få, men spesielle barndomsminner. Jeg har beholdt min favoritt-Barbiedukke, min skilpadde Gunn og et par andre sentimentale gjenstander. Resten er gitt bort eller kastet.

To ganger i året tar jeg en gjennomgang i alle skap og boder, overalt der mine ting oppbevares, og så finner jeg ut hva jeg kan kvitte meg med.

En god leveregel er, for hver gjenstand du tar med inn i hjemmet, må du ta en ut av hjemmet.

Foto: Pixabay

På denne måten vil aldri få ett overfylt hus med masse rot. Jeg velger også å kvitte meg med gjenstander som er ødelagt. Ødelagte gjenstander gir en av de verste former for negativ energi i feng shui. Hvis det ikke er verdt å reparere, må det ut.

Hvis det er noe du ikke liker, finn et nytt hjem til gjenstanden. Hver vår og høst er det mange skoler og organisasjoner som ønsker gjenstander til loppemarkeder. Dette er en god måte å få unna ting du ikke liker, eller trenger.

Hvis det også er eiendeler du aldri bruker, kast det. Ikke bruk dyrebar plass på gjenstander du ikke bruker. 


Smart opprydding

Jeg rydder som sagt to ganger i året. Resten av tiden holder jeg hjemmet ved like og setter ting på plass. Men to ganger i året går jeg gjennom alt. Rom for rom.

Jeg har funnet metoder som passer for meg og som hjelper meg å holde orden i hverdagen. En av mine storfavoritter er oppbevaringsbokser. Jeg har flere bokser i skapene på kjøkkenet. En boks til elektronisk utstyr som stavmikser, blender etc, en annen til krydderier, en tredje til bakeutstyr osv…

Dette gjør det enkelt for meg å holde oversikt på kjøkkenet og enda enklere for å holden orden. 

Jeg er også nøye på å holde samme standard i kommoder og skap. Hver hylle og skuff har sin oppgave og sitt faste inventar. Eller sin faste oppbevaringsboks. 

Kjoler, skjorter og fine jakker, henger pent i skapet, og klærne i hyllene blir rullet sammen. Hvorfor jeg har gått over til å rulle er fordi dette var den enkleste metoden for å holder det oversiktlig og ryddig i hyllene. Det er også enkelt å plukke ut noe «midt i bunken».

Når du finner smarte metoder for opprydding blir man glad. Glad fordi det fungerer og fordi det er ryddig. Det føles også godt å ha 100% oversikt over hvor alle eiendeler er. Og ikke minst, kunne behandle alle eiendeler med respekt og omtanke.

Foto: Pixabay

Alt handler om balanse

Alt i livet handler om balanse, eller det som kineserne i århundrer har kalt, yin og yang. 

Balanse i livet er noe av det viktigste for oss og for å fungere i hjemmet, på jobb, fritid og livet generelt. Hvis noe punkter i livet ditt er i ubalanse vil det påvirke på andre aspekter også.

Hjemmene våre skal være vårt tempel, vårt fristed der vi kan få påfyll, ro og lykke. Det får man ikke hvis du lever kaotisk. Her er noen punkter som kan være lurt å huske på:

  • Hold orden og ha det ryddig
  • Ikke ha flere eiendeler enn du trenger eller eiendeler som er ødelagt
  • Ha nok lys i leiligheten (balanse mellom lys og mørke)
  • Kombiner lette og tunge gjenstander
  • Få naturen inn (ha mange grønne planter, også for bedre inneklima)
  • Finn smarte oppbevaringsmetoder som passer for deg 
  • For hver ny eiendel som kommer inn i huset, ta ut et annet

Husk å ta et rom av gangen, så oppryddingen ikke blir overveldende. Gjør rydding til noe gøy og gled deg over hvor fint hjemmet ditt kommer til å bli. Det er mye som koster penger, men opprydding er gratis.