Effektive rutiner for klesvask + Nedlastbart skjema

rutiner for klesvask
Foto: Pexels.com

Mine nye rutiner rundt klesvask

Synes du det er vanskelig å finne en god rutine på klesvasken? Du er langt ifra den eneste.

Med barn, fritidsaktiviteter, tidsklemma, ikke minst, det finnes så mange morsommere ting å gjøre, så venter man ofte med klesvasken til man ta den.

Nettopp på grunn av dette er det desto enda viktigere å ha gode rutiner på dette. Etter å ha brukt mange helger på klesvask etter klesvask, har jeg laget et skjema for å fordele dette utover ukedagene og tenkte jeg skulle dele dette tipset videre.

Noen liker og anbefaler vask i helgene, jeg personlig ønsker å gjøre mindre husarbeid i helgene og bruker heller tiden sammen med familie og venner. Derfor gjør jeg heller litt mer i ukedagene.

Jeg setter på en vask med en gang etter jobb, vet det finnes programmer med tidsutsettelser, så du kan sette det i gang om morgenen. Her velger du det som passer deg og dine rutiner best.

Mens middagen lages, kjører vaskemaskinen og etter endt program er det enten å henge opp klærne eller legge det i tørketrommel. Dette tar faktisk ikke lang tid, da maskinene gjør det meste av jobben for oss.

Når klærne er tørre, enten det er senere på kvelden eller neste dag, bretter man det sammen og hvert enkelt familiemedlem legger på plass sine egne klær.

klesvask
Foto: Pixabay

Hvordan sortere klesvask

Først vil jeg alltid anbefale at man følger instruksene som står på plagget, de står der av en grunn og for å behandle plagget på best mulig måte så gjør det lappen tilsier.

Står det 30 grader, så ikke vask det på 40. Det kan noen ganger gå greit, men instruksene står der av en grunn, så ta hensyn til hvilket type tekstil plaggene er.

Hvitvask, farger, ull og finvask, tillegg må det sorteres hvilke grader det skal vaskes på.

Av hygeniske årsaker krever klesvask 60 grader, spesielt viktig er dette på plagg som har direkte kontakt med kroppen som sokker og undertøy.

Sengemidd dør ved 58 grader, så dyner burde vaskes på minimum 60 grader. Her skal jeg innrømme at når det kommer til sengetøy, håndklær og kjøkkenkluter så vasker jeg på 90 grader, men det er av egne mer «bakteriehysteriske» årsaker, som du ikke trenger å ta hensyn til.

Hvor ofte vasker jeg klærne?

Bortsett fra sokker og undertøy, så kan jeg fint bruke et plagg flere ganger før jeg vasker det.

Hvis plagget fortsatt er rent og dufter godt så ser jeg ingen grunn til å vaske det etter å ha brukt det en gang. Spesielt når det kommer til bukser og underdeler.

Her tenker jeg det er greit å være litt miljøbevisst og tenke på holdbarhet til klærne, spesielt tørketrommel har rykte på seg å medvirke til slitasje på klær. Så spar gjerne litt vask ved å bruke plaggene flere ganger.

Foto: Pixabay

Tips til klesvask

 • Følg instruksene på plaggene
 • Lær deg vaskemaskinen din og de ulike programmene
 • Plagg som er svettet i vasker du på 60 grader
 • La alle bidra med å brette klær og sette det tilbake
 • Ved vask av ull bruk ullprogram og eget vaskemiddel til dette
 • Flekker fra egg og blod skal vaskes på lav temperatur
 • Doser riktig, personlig liker jeg kapselene
 • Fjern vanskelige flekker før vask, les flekkguiden her
 • Bruk vaskeposer til undertøy
 • På varmere dager henge klær ute til tørk
 • Ha alle vaskemidler og utstyr lett tilgjengelig

Last ned «Rutiner for klesvask»

Nå har jeg laget et skjema med ulike former for vaskeprogrammer og ukedager. Med litt plass for egne vaskeprogrammer du kan notere.

Få med deg mitt foredrag «Ryddemagi» 22. mai!