Nyttårsforsetter? Her er 7 enkel tips for suksess

nyttårsforsetter

Nyttårsforsette eller mål for 2020?

“Nytt år, nye muligheter…” er noe som går igjen hver januar, i likhet med nyttårsforsetter og slankekur. Det er lett å le av seg selv (og andre) da man kommer inn i samme panikkmodus hver januar etter all julemarsipanen og ikke minst, den store pengeforbruken *sukk*.

Jeg er sikker på at vi fleste kvalifiserer til sort belte på bank- og kredittkort i julen, og januar er like stusselig og trist som alltid. Julen er over, god mat, fridager og hygge er forbi. Plutselig kom den kjedelige og mørke hverdagen tilbake. Det er lenge til neste offentlige fridag, januar har 270 dager og været blir ikke bedre. Høres dette kjent ut?

Det jeg prøvde å forklare med denne lange introen er at januar er tøff, men vi er likevel gira på en endring. Nye rutiner og nye vaner ønskes med stor iver. Man kan lett le av alle forsettene og målene man setter i starten av året, men ikke glem hvor mange som faktisk får det til.

For selv om det er mange som sprekker og ikke klarer å nå målene de har satt, så er det mange som gjør det. Her er mine tips for hvordan nå målene dine for det nye året:

1. Sett realistiske mål

Den største feilen mange gjør når det kommer til nyttårsforsetter og mål, er at man ofte gaper for høyt. Det er lett å bli ivrig og vil gjøre store, dramatiske endringer, men hvis du blir skuffet over å ikke nå de store målene, så sett delmål. Hvordan spiser man en elefant (ikke  bokstavelig!)? Man starter med en bit av gangen. 

2. Endre det du faktisk vil endre

Uten motivasjon så feiler man, så det er faktisk viktig at man setter mål man faktisk ønsker å oppnå. Vil du det nok? Og her er det “nok” som er stikkordet. Det er godt mulig du ønsker å bli ryddigere eller gå ned i vekt, men er du villig til å jobbe med deg selv for å endre vaner og rutiner? Det krever en innsats og ofte når man ikke vil noe nok, så feiler man.

3. Heller for få mål enn mange

Mange starter året med veldig mange planer og mål. Det er 365 dager i et år, og det er mye. Samtidig er det kun 365 dager i et år, og det går fort. Vil du rekke alle planene dine? Igjen, så må vi tenke på punkt nr. 1 her og være realistiske. I tillegg til en hektisk hverdag, hva er det du faktisk har tid til? Hvis du har veldig mange mål, så er det kanskje noen som kan være på vent? Eller lavere ned på prioteringslisten.

4. Sett opp en plan

Jeg er kontrollfreak og jeg elsker struktur, så jeg lager lister og planer på alt. Hvis du har konkrete planer og mål for året kan det være lurt å sette opp en tidsplan, når forventer du å starte på de ulike målene? Hvor lang tid tror du at det vil ta? Når har du oppnådd målet ditt? Sett opp en plan, det vil gjøre det mye enklere for deg å nå dine mål.

5. Gi deg selv belønninger

Når du oppnår dine delmål og mål for året er det viktig å gi seg selv en belønning. Kanskje det er en bestemt gjenstand du lenge har hatt lyst på? Eller kanskje en ferie? Eller en fridag som du nyter med familie eller venner. Det er som sagt viktig at vi styres av motivasjon, for det (og hardt arbeid) er nøkkelen til suksess.

6. Et tema for hver måned

En annen ting jeg lærte for noen år siden var å sette et tema for hver måned. Det trenger ikke å være vanskelige eller kompliserte greier, husk stikkordet for alt det jeg skriver er at det skal være enkelt (og gøy!). Jeg har f.eks. bursdag i april, kanskje tema for den måneden kan være bursdag? I desember vil temaet være jul, i mai f.eks. vår (les: pollenmedisiner) eller 17.mai? Gjør hver enkelt måned morsom og unik med et bestemt tema du ønsker å feire eller teste ut. Kanskje du vil prøve dansing? Eller strikkekurs? Her er det virkelig mange muligheter, så vær kreativ.

7. Det er lov å feile

Ofte i februar og mars har entusiasmen og iveren etter målene man satte i januar dabbet av. Igjen, man kan ha satt for store og urealistiske mål, det kan ha vært mål man kanskje ikke var så ivrig på likevel? Eller kanskje det bare ble for mye. Og det er helt lov! Hvis du etter en stund ikke er motivert eller kjenner du har lyst så er det ingen skam å gi seg. Ikke ha dårlig samvittighet, men bruk heller tiden på å finne ut om det er noe annet istedenfor du ønsker å gjøre?

Helt til sist

Det å starte et nytt år skal være gøy og spennende, og du bestemmer om du vil ha mål, hvor små eller store de skal være, og hvilket tempo du vil ta det i. Dette er kun verktøy og tips for å motivere deg selv.

Personlig har jeg satt et tema for hver måned (utrolig enkle og gjennomførbare temaer), og mine forsetter er å videreutvikle denne bloggen og nettbutikken, jobbe mer med kunsten, økonomi (ikke bruke så mye penger på mat) og endelig få startet med musikk igjen.

Det betyr ikke at det kommer et album på Spotify i oktober, men har lyst til å komme tilbake med sang og komposisjon i en eller annen grad, slik jeg gjorde for noen år tilbake. Igjen, lav terskel.

Lykke til med dine nyttårsforsetter og godt nytt år!

facebook