12 spørsmål du kan stille deg selv før du kaster…

12 spørsmål
Foto: Pexels

Vi har for mange ting

En av de største årsakene til rot i hjemmet er at det er overfylt. Vanskelig å holde orden når du ikke har plass til å stue vekk tingene dine. Kjøkkenskapene er overfylte, loft og boder er stappet med esker.

Ofte tror man at større plass er løsningen, men ofte er det de med størst plass som har det største oppbevaringsproblem.

Jo mere plass vi har, desto mer kan man ta vare på. Det å gi slipp (jeg skriver konsekvent gi slipp, så du kan avgjøre selv om det er noe som skal selges, doneres eller kastes) er vanskelig.

Derfor tenkte jeg at det kunne være smart 12 spørsmål du kan stille deg selv før du gir slipp. Dette for å gjøre det enklere for deg i en utfordrende prosess.

Målet er: Å ha så lite som mulig oppbevart i bokser og esker på loft, kjeller og boder. Tømme skap og kommoder for alt du ikke trenger, så du kan lettere overskue det du bruker og vil beholde.

Foto: Pexels

12 spørsmål som kan hjelpe deg gi slipp

 1. Hvorfor ønsker jeg å gi slipp?
 2. Er denne gjenstanden nyttig eller vil jeg bare ha den?
 3. Ønsker jeg å skape et hjem og plass for denne tingen?
 4. Er denne gjenstanden lett å erstatte (20/20-regelen)?
 5. Hvordan vil jeg klare meg uten?
 6. Er tiden og oppbevaringen jeg bruker på dette verdt det?
 7. Holder jeg på den ut av dårlig samvittighet (arv, gaver etc)?
 8. Kan noen andre ha bruk for den?
 9. Holder det at jeg tar et bilde av den og heller beholder bildet?
 10. Har jeg flere av samme slag og trenger jeg alle?
 11. Beholder jeg den fordi jeg unngår visse følelser?
 12. Elsker jeg den, gir den meg glede (spark joy)?

Fokuser på hva målet er

Hele tiden visualiser og tenk på det hjemmet du faktisk ønsker. Sett et mål så du vet hva du jobber for, det vil gjøre denne prosessen mye enklere, kanskje til og med mer morsom?

De fleste angrer ikke på det de har kastet, det er også veldig lurt å notere seg, 99 % sier “hvorfor gjorde jeg ikke dette før?”

For de av dere som trenger noen ekstra grunner til å overbevise dere selv at det er riktig å gi slipp, håper jeg disse spørsmålene vil hjelpe deg.