Nå på Netflix
Marie Kondo (fra Japan) er verdens mest kjente ryddeperson og har solgt bøker i alle verdens land (nesten). Hun står bak Konmari-metoden som er en egen ryddemetode.
Nå har dronningen av organisering fått et eget program på Netflix og jeg ble inspirert allerede fra første program.
Kan også anbefale dere å lese boken hennes “Magisk opprydding”. Vil du vite mer om min navnesøster, anbefaler jeg at dere besøker hennes nettside.
Jeg elsker å organisere
Nå har jeg siden tenårene elsket å rydde og organisere. Det er kanskje det man ikke forventer av en på 15, men allerede før jeg flyttet hjemmefra var denne rutinen satt i gang. To ganger i året og skal jeg kaste/gi bort klær og gjenstander jeg ikke lenger trenger.
Det hjelper også at jeg etter VGS , bare på de 10 siste årene har flyttet 12 ganger. Dette inkluderer også storflytting til Danmark og tilbake igjen til Norge.
LES OGSÅ: Feng Shui Opprydding og Organisering i Hjemmet
Når man flytter såpass ofte blir man godt kjent med alle sine eiendeler, både fordi man pakker det ned, og pakker det opp igjen.
Nettopp av denne grunnen har jeg aldri opparbeidet meg masse rot og har god oversikt over gjenstandene mine. Likevel, så har jeg behov for å ta en storopprydding to ganger i året, og det til tross for at nesten alle eiendelene mine forsvant i en storbrann et par år tilbake.
Dette er et godt eksempel på hvor fort og hvor mye som kan samle seg opp på kort tid. De årlige ryddedagene har det vært behov for av en grunn.
Spark Joy –Vit når du skal gi slipp
Marie Kondo forklarer det kjempegodt i serien (og har gitt ut egen bok om nettopp dette), at hvis en gjenstand gir masse glede når du ser og tar på det. Da er det spark joy –verdt å ta vare på.
Noe kan gi glede for en periode, annet varer livet ut. Når en gjenstand eller et plagg ikke gir glede lengere så kaster/gir man det bort. Men det er viktig å takke gjenstanden før du legger det bort. Dette kommer tydelig frem i serien, at man skal være takknemlig og gi slipp på det man ikke lengere trenger.
Her synes jeg Marie Kondo er fantastisk, for hun respekterer at vi alle er ulike og har ulike behov. Det kommer ikke en sint person inn i ditt hjem og går til angrep på deg og alt rotet ditt. Det kommer en ekstremt vennlig og respektfull japansk dame inn, som respekterer dine valg og ønsker.
En person trenger kanskje 10 håndklær, andre 40, og det er ikke noen av de som har mer rett enn den andre. Vi har alle ulike referanser og behov. Det betyr ikke at hoarding er anbefalt man skal virkelig kjenne på ekte glede over gjenstanden, det skal “spark joy”.
Selvsagt er det også visse ting man behøver som kanskje ikke nødvendigvis “spark joy”, som kjeler, stekepanner, vaskeprodukter etc. Men kanskje kan man minimere?
Personlig vet jeg at neste ryddeprosjekt er kjøkkenet. Her må ting organiseres enda smartere, slik at det ikke blir rot, samtidig som overflødig rot kan gis bort. Etter å ha sett Marie Kondo på tv, må jeg innrømme at jeg er super inspirert.
Allerede før første episode var ferdig, pauset jeg programmet for å Konmari garderobeskapet mitt. Det ble så organisert og fantastisk, til tross for at jeg har verdens mest klønete skap med høye hyller.
Hva er Konmari-metoden?
Konmari-metoden går ut på at du skal kun organisere og rydde etter kategorier, ikke rom. Det er fem hovedkategorier: Klær, bøker, papirer, diverse (komono) og bilder.
Konmari-metoden viser deg blant annet at du ikke skal brette klærne vertikalt, men heller legge det i skuffer eller bokser stående. Personlig liker jeg også å rulle klærne på grunn av høyden på hyllene mine. Gensere og overdeler blir rullet, t-skjorter og singleter blir brettet etter Konmari.
Du skal beholde gjenstander fordi du liker eller behøved dem, ikke “bare fordi”, det er også helt ok å kaste ting. Som regel savner man ikke eller angrer på det som er borte.
Marie Kondo anbefaler også at man samler alt i kategorien i en høy før man begynner å organisere. Sjekk om det er noe som kan gis bort, og deretter lag det nye systemet med det du ønsker å beholde.
Det viktigste er å finne metoder som hjelper deg å holde det ryddig, personlig bruker jeg de fleste rådene Marie Kondo gir, men må selvsagt tilpasse noe mine vaner og mitt hjem.
For de som ønsker ryddeinspirasjon kan jeg i hvertfall på det sterkeste anbefale hennes nye tv-program, konmari-metoden og ikke minst bøkene.