Feng Shui Interiør -Soverommet

soverommet
Foto: Pexels

Soverommet -ditt avslappende oase

Feng Shui er en filosofi med opprinnelser i Kina for over 6000 år tilbake. I dette åttende innlegget i bloggserien av Feng Shui Interiør skal vi ta for oss feng shui soverommet. Lær hvordan ditt kjøkken burde dekoreres og plasseres for et mer balansert og harmonisk rom.

I tillegg til stuen, så er også soverommet et av de viktigste rommene i feng shui. Soverommet er en del av treenigheten i hjemmet sammen med badet og kjøkkenet. Soverommet skal være enkelt og uten rot. Heller for lite, enn for mye, da det er viktig at vi er avslappet her.

Mengden og kvaliteten av din søvn er viktig, i feng shui er det viktig også fordi det påvirker din mentale helse, i tillegg til den fysiske. En god natts søvn vil hjelpe deg mot sykdommer, hjelpe deg gjøre suksess på jobb og gjør det behagelig å være rundt deg.

I feng shui interiør er det mye snakk om riktig lokasjon, når det kommer til soverommet er dette litt annerledes. Du kan velge lokasjon mere fritt, du har også mulighet til tilknyttet bad, men da anbefales det at man hele tiden lukker døren.

Velg det rommet med best lokasjon, og som du føler deg mest avslappet i.

Hvordan skal sengen se ut?

fengshui interiør soverommet
Foto: Pexels

I et hvert soverom er det sengen som er stjernen. Det er ikke mange kriterier når det kommer til plassering av soverom, men det endrer seg når det kommer til sengen og resten av interiøret i rommet.

Av alle møbler du eier er det viktigste sengen din og spiller en stor rolle om du vil ha god helse eller ikke. Det anbefales ikke senger i metall da dette kan gi hodepine. Komfort er mye viktigere enn estetikk, så ikke velg seng etter utseende.

Sengegavl i tre er et godt valg, sengen burde ha en solid ramme. Du burde også ha en seng uten oppbevaringsplass under, men heller åpent og fritt, slik chi kan strømme gjennom.

Når det kommer til madrassen er det viktigst at det er komfortabelt å ligge i, og ikke kjøp den brukt da du ikke vet hva slags energier som kan være i madrassen.

Hvor skal sengen plasseres?

Hvor i rommet kan sengen stå slik den er i god dialog med soveromsdøren? Helst ikke ha døren rett ovenfor sengen denne “død plasseringen” er dårlig for helsen din og kan forstyrre nattesøvnen.

Energien i dører er alltid urolig, da det er aktive åpninger, dette er ikke noe du trenger når du skal sove. Heller ikke ha en dør rett ved sengen av samme grunn.

Hvis du ikke har noen annen mulighet enn å sove tett mot døren kan det hjelpe å sette opp solide nattbord og lamper for å skjerme inn sengen mer eller små bokhyller eller gulvskjerm.

Sett sengen mot en solid vegg, da dette hjelper å skape en god energi, gjerne mal denne veggen i en annen farge enn resten av rommet da dette understreker den solide veggen. Denne veggen burde ikke gå mot rom som bad eller kjøkken.

Det anbefales også at det er rom til begge sider av sengen, spesielt viktig er dette hvis man har dobbeltseng.

Andre møbler på soverommet

feng shui
Foto: Pexels

Nattbord behøver ikke å matche sengen, men tilpass behovene dine. Trenger du skuffer og mye plass? Pass på at skarpe kanter fra nattbordene ikke peker i din retning da dette kan skape dårlig energi når du sover. Avrundede kanter er derfor mer anbefalt.

Før du tenker på andre møbler i rommet, så tenk nøye over hva du skal bruke det til. Skal det være skap og hyller, så skal det være til noe man har bruk for her. Spar på dekoren.

Ikke ha hyller eller takvifter over hodet ditt, da dette skaper dårlig energi. Ingenting tyngre enn tekstil skal over senga.

Hyller skal helst ikke være for høye og gjerne i tre. Hvorfor det anbefales at det ikke er for høyt er på grunn av møbler på øyenivå stjeler mer oppmerksomhet. Møbler lavere enn dette virker ikke like forstyrrende.

Bokhyller er derfor ikke å anbefale inne på soverommet.

Hvilke farge skal man velge?

I feng shui anbefales det nøytrale og dempede farger i beige og hudtoner (alt fra lyst til mørkt), noe som differer veldig fra andre eksperter som anbefaler kjølige farger i blå -og grønntoner.

Kunst til soverommet

Kunst kan være på soverommet, men må velges med omhu. Helst bruk bilder og malerier som reflekterer steder du vil ha i drømmene dine og i livet ditt. Det skal ha en god energi og være glad.

Derfor ikke bruk bilder som vekker negative følelser som sorg eller depresjon, eller aggressive og voldelige bilder. Ikke for mye fra vann elementet, unngå store speil, blå kunst eller noe som symboliserer mennesker i vannet.

Foto: Pexels

Speil, speil på veggen der

Mange liker å bruke speil i interiør, men store speil burde unngås på soverommet. Du vil ha elementer som jord eller ild (i små doser). Speil representerer vann og blir derfor helt feil, da dette elementet skal unngås her.

Hvis du har speil må det ikke foran sengen, du skal ikke kunne se deg selv i speilet når du sitter i sengen din.

Er planter bra?

I soverommet skal det være yin-energi, planter har mye yang. Noe som er veldig bra i stue o.l., dog ikke på soverommet. Planter anbefales derfor ikke på soverommet.

Vinduer

Som nevnt tidligere er det viktig å sette sengen opp mot en solid vegg, en vegg med vinduer er ikke solid. Hvis dette ikke er mulig å endre på, så ha en sterk og solid sengegavl.

Finn gjerne også tunge gardiner som kan stenge ute all lys og fungere som en vegg.

Elektronikk og teknologi

Foto: Pexels

I dagens samfunn skal det godt gjøres å ikke ha noe elektronisk utstyr eller teknologi i ethvert rom. Som vi har lest tidligere er teknologi svært velkomment i stuen, det er den dessverre ikke på soverommet.

Dette er av samme grunn som med planter, elektronikk har yang-energi, mens vi mennsker trenger yin-energi når vi skal sove. Teknologi medbringer også støy og rot, og tv-er er absolutt ikke anbefalt inne på et soverom.

Hvis du må ha det få tv-en til å skru seg ordentlig av før du legger deg. Heller ikke se filmer eller serier med voldelig eller stressende innhold da det kan påvirke nattesøvnen.

Eletriske alarmklokker, telefoner og nettbrett er heller ikke anbefalt og prøv å unngå det så langt det lar seg gjøre. PC med monitor mot deg burde dekkes til.

Hvis du må ha elektronikk i rommet, vær flink til å ta ut stikkontakten, slik at de elektrisk-magnetiske feltene er av. Dette er ikke optimalt, men en måte å minimalisere skadene.

Feng Shui Interiør er en bloggserie der vi  trinn for trinn viser  hvordan lage et mer balansert og lykkelig hjem iht filosofien bak Feng Shui. Jeg har tidligere skrevet om kjøkken, dekorering, og stue etc. For de av dere som er interessert i dette så følg meg gjerne på Facebook og bli informert om neste innlegg i serien er ute.