Lampe uten jording – Gammel lampe får nytt liv

lampe
Foto: Soldrøm

Lampe in the making

Som dere sikkert har fått med dere tidligere, elsker jeg å finne ting på tilbud eller bruktgjenstander. Det enten på loppemarkeder, på internett eller i bruktbutikker.

For det første liker jeg gjenbruk fordi det er synd at fullt brukbare ting kastes fordi man ikke trenger det lenger. For det andre er det billig, på loppemarkeder kan man virkelig gjøre noen gode kupp. For det tredje, det er gøy!

Det å pusse opp gjenstander er noe jeg synes er så moro og nå har jeg forsiktig beveget meg inn på elektriske gjenstander. (Greit å informere at stefaren min er elektriker og jeg har snakket med han på forhånd iht hva jeg skal gjøre).

Ny stikkontakt med jording måtte kjøpes.

Dette burde strengt talt ligge i blodet da min farfar i Danmark var blant de første til å bygge tv (en av hans tv-er er utstilt på Teknisk Museum i København).

Husk å å sette skruene godt fast

Jeg kjøpte altså denne lampefoten på et loppemarked på Oppsal i fjor sommer, til hele kr. 30,- Den er tung da det er grønn stein, jeg tror det er jade og den var i perfekt stand. Bortsett fra stikkontakten.

Lampefoten fra loppemarkedet

Gamle stikkontakter er uten jording og kan ikke brukes i vanlig stikkontakt. Derfor var det ingen vei utenom, jeg måtte skifte ut kontakten. Denne plastikkdingsen kostet meg kr. 7,- på Jernia, så nå var det bare å leke elektriker og sette i gang.

Vil du lage din egen romparfyme? Sjekk ut denne artikkelen.

Jakten på lampeskjermen

Det tok ikke mange minuttene og så var ny kontakt med jording på plass. Neste, og største utfordring ble overraskende nok lampeskjermen.

Man kan skifte ut sokkelbasen slik at moderne lampeskjermer passer. Nå er det slike som skrues på, før satte man skjermen direkte på lyspæren.

Jeg var innstilt på å skifte sokkelbasen, selv om jeg ikke hadde lyst. Men “lady luck” var på min side og jeg fant lampeskjerm på Skeidar med gammeldags feste. Ikke nok med det, den var på tilbud også til kun kr. 119,-

Lampeskjermen var fin, men ønsket litt mer glamor

Etter å ha kjøpt lampeskjermen var jeg ca. fornøyd. Jeg følte det manglet noe og har vært på jakt de siste ukene etter hvite fjær. Jeg fant dette på Søstrene Grene. 3 pakker var nok og de kostet kun kr. 11,- pr.stk.

Tada! Tre poser med fjær er limt på

Lampen kom på totalt kr. 189,-

Dette er ikke mye penger for en fin, orginal og solid bordlampe. Jeg er også kjempefornøyd med skjermen, den var akkurat slik jeg ønsket. Moderne, unik, gir masse lys og står i stil med lampefoten.

Like fin når lyset er på (anbefaler LED-pærer)

For tips rundt lamper og elektrisitet kan jeg anbefale denne artikkelen. Det er lurt å ha respekt for strøm og bruke sunn fornuft.

Bortsett fra det så er oppussing av gammel jade-lampe helt enkelt og greit.