Feng Shui Interiør -Stuen

Foto: Pixabay

Feng Shui er en filosofi med opprinnelser i Kina for over 6000 år tilbake. I dette syvende innlegget i bloggserien av Feng Shui Interiør skal vi ta for oss feng shui stuen. Lær hvordan ditt kjøkken burde dekoreres og plasseres for et mer balansert og harmonisk rom.

Feng shui stuen -hjemmets viktigste rom?

I følge Feng shui er det viktigste rommet i hjemmet, stuen. Stuen burde ha to vegger som går mot utsiden og skal helst ikke ligge sentralt eller i midten av huset.

Du må også passe på at rommet har nok plass slik at chi kan flyte lett gjennom rommet, det er derfor veldig viktig å plassere møblene riktig i rommet.

LES OGSÅ: Feng Shui Kjøkken

Dette gjelder også hvis du har en stor stue, det må skapes rom og stier som gjør det lett å bevege seg.

Sofaen og andre sitteplasser er hovedattraksjonen i enhver stue, ikke bare i feng shui.

Det er derimot flere anbefalinger innen feng shui stuen. Man skal helst sette sofa opp mot en solid vegg, frittstående sofaer gir dårlig energi og anbefales derfor ikke.

Det er derfor et problem i feng shui med sofaer som har sjeselong-deler, da noe av møbelet er frittstående. Hvis denne frittstående delen er inntil en vegg er det bedre.

En måte å fjerne dårlig energi er å henge opp en krystallkule eller sette en plante over der dårlig energi samles.

Andre sitteenheter som stoler, puffer o.l. skal helst samles rundt en rektangel eller kvadrat som f.eks. et bord. Selv om avrundede former er godt likt i feng shui er skarpe hjørner som i sofabord absolutt innenfor.

LES OGSÅ: Feng Shui dekorasjon og plassering

En annen motsetning til de fleste andre rom i feng shui er elektronikk absolutt velkomment i stuen, men det anbefales at tv-en er på veggen mot nord eller sør.

Hvis du skal ha et speil i stuen er det viktig at den ikke reflekterer dårlig energi, som f.eks. rot. Speilet burde heller ikke reflektere noen i en døråpning. Man burde heller ikke se på døråpningen fra sittegruppen.

Elementene i stuen

feng shui stuen
Foto: Pixabay

Du kan fint bruke dekorasjon og gjenstander som et virkemiddel til å aktivere ulike elementer i rommet. Møbler i seg selv er faktisk ikke nok til å skape den rette balansen.

Nord: Her er det vann som er elementet, det anbefales at man enten setter inn faktiske vannelementer som liten innefontene eller f.eks. akvarium. Når det kommer farger og dekor, er svart og blåtoner det man skal velge. Du kan også bruke elementer som metall.

Sør: Sør er ild og flammer, det egner seg derfor meget godt å sette peis i sørdelen av rommet. Du kan også sette lys her eller tremøbler. Farger som passer innen dekor her er varme farger og grønt.

Øst/sør-øst: Elementet her er tre. Gjenstander som er relatert til elementet jord er også akseptabelt. Et tips er å sette en bokhylle i tre i denne retningen, og gjerne planter. Dekorasjon kan være lamper, rammer og dekor i tre. Fargene brunt og grønntoner er det som er mest passende her.

Vest/nord-vest: Elementet i vest er metall. Som dekor kan du legge til hva du vil i metall, enten det er figurer, lysestaker, boller, ramme eller møbler. Fargene som fungerer best her er metalliske farger som stål, jern og bronse. Grått, gull og blått er også innenfor.

Nord-øst/sør-vest: Denne delen av rommet er for elementet jord. Her kan du sette glass, keramikk, porselen, krystaller og mineraler. Gjerne i jordtoner med sennepsgul og rusttoner.

Lys

Lys er veldig viktig i stuen og du burde få så mye naturlig lys som overhodet mulig. Pass på at gardinene ikke stjeler alt lys fra vinduene. Gjerne bruk persienner eller rullgardiner istedenfor.

Selv om naturlig lys er det viktigste så er det ikke alltid så lett å legge til flere vinduer enn det man har. Hvis du ikke har mye lys fra vinduene er lamper en god erstatning.

LES OGSÅ: Feng shui spisebord og spiseområde

Gjør det personlig

Foto: Pexels

Når det kommer til reglene innen feng shui så er det alltid viktig at du gjør det personlig. Ikke glem å legge til dine personlige eiendeler. Feng shui er ikke en fasit, men anbefalinger og tilpasninger for å skape en bedre energi i hjemmet.

Hjemmet ditt skal reflektere de som bor der, derfor ikke vær redd for å gjøre det personlig.

Feng Shui Interiør er en bloggserie der vi  trinn for trinn viser  hvordan lage et mer balansert og lykkelig hjem iht filosofien bak Feng Shui. Jeg har tidligere skrevet om kjøkken, dekorering, dører og vinduer. For de av dere som er interessert i dette så følg meg gjerne på Facebook og bli informert om neste innlegg i serien er ute.