«Nei», ordet mange frykter som kan redde deg + gratis prioriteringsskjema

nei

Det er så lett å fokusere på at man skal være et ja-menneske. Ikke bare når det kommer til organisering og rydding, vi skal liksom si ja til “alt”. Ja til venner, ja til kollegaer, ja til sjefen, ja til foreldre, ja til barn, ja-lista er ufattelig lang. Og de gangene vi sier nei, så får vi innmari dårlig samvittighet i tillegg. Damned if you do, damned if you don’t.

Det er så mye fokus på ordet “ja” at vi helt har glemt “nei”. Ja, er et positivt ladet ord, mens nei er for de aller fleste negativt -i alle sammenhenger. Men er egentlig ordet “nei” så farlig og slemt som vi går rundt og tror? Er du så fryktelig negativ når du bruker ordet “nei”?

Problemet med ja

Problemet med å si ja til alt og alle er en overfylt tidsplan og kalender, noe som vil påvirke andre faktorer i livet ditt, ikke minst deg og din helse.

Mange tror det å multitaske ligger naturlig for kvinner og er bra hjernetrim, men denne myten har blitt avlivet av forskere i senere tid. Det å sjonglere mange ting på en gang gjør deg sliten, glemsk og irritert, og sliter faktisk ut hjernen din.

Så i en verden som hele tiden krever mer av deg, og ønsker et «ja», hvordan forholder du deg til alt dette? Ganske enkelt, du begynner å bruke ordet «nei» istedenfor.

Gjør «nei» til noe positivt

Gi deg selv tillatelse til å si nei, uten å få dårlig samvittighet, uten å føle du må forklare deg, uten at du føler du svikter andre. Gjør nei til noe positivt, i hvert fall for deg selv.

Noen enkle tiltak du kan gjøre:

Si nei til invitasjoner. Det er selvsagt kjempegøy å være sammen med venner og familie, dra ut å oppleve ting i fellesskap. Men skal man nå målene sine betyr det noen ganger at man må takke nei til invitasjoner og sammenkomster.

Si nei til ekstra arbeid. Er du en person folk ofte spør om hjelp? “Du er jo så flink”, det å være flink betyr ikke at du skal takke ja. Du er ikke forpliktet og burde ikke være forventet til å bidra kun med dette som argument. Kjenn dine begrensninger og merker du noe er nok, så stå opp for deg selv.

Si nei til gratis arbeid. Dette blir et eget blogginnlegg til senere, for her er det mye jeg vil si. Men det å jobbe og gjøre noe gratis for andre i tide og utide er faktisk noe du fint kan si nei til. Det handler ikke om at man ikke vil hjelpe, men takknemlighet (hvis du i det hele tatt får det), betaler ikke regningene dine.

Dette er ikke en prioritet akkurat nå

Når vi bruker forklaringer som “dette har jeg ikke råd til” eller “dette har jeg ikke tid til”, så handler det ganske enkelt om prioriteringer. Dette er ikke en viktig prioritering for meg akkurat nå, derfor sier jeg «nei».

prioritering

For når noe er viktig nok for oss er det utrolig hvor mye vi kan få gjort. Så det er viktig å finne ut hva som er prioritering nå, hva du synes haster og hva som kan vente.

Dette er verktøy som gjelder på alle områder i livet, men jeg bruker det selvsagt også iht organisering og rydding hjemme.

Et eksempel på dette; de siste par månedene har det vært full fokus på min kommende kunstutstilling, produksjon og trykk av produkter til julemarkedet. Jeg kan ganske kort oppsummert fortelle at dette har reflektert hjemmet mitt.

Det er mange lerreter, malekoster, esker med vareprøver og produkter som har ligget fremme -lenge. Dette kaoset har spredd seg helt til garderobeskapet mitt. Ikke fordi jeg har noe maleutstyr der, men fordi det har vært for mange ting som har vært i kaos og dette skaper ringvirkninger. En annen måte å se det på, oppryddingen har ikke vært en høy nok prioritering.

Dette fokuset og prioriteringen vil komme tilbake etter utstillingen, det vet jeg. Samtidig må jeg gi meg selv “tillatelse” til å være litt mer uorganisert og rotete enn jeg pleier.

Noen vil ta seg nær av det, men alle vil venne seg til det

Når du endrer på noe i livet ditt, og spesielt endrer på noe som kan, og vil, påvirke andre, så kan det komme reaksjoner.

Selv om “nei”, egentlig er et fullstendig svar, og du faktisk ikke skylder noen forklaringer, er det nok mange som vil be om det. Om du vil gi det er opp til deg.

Noen vil kanskje synes du er en dårlig venn, kollega eller familiemedlem, men det faktisk ikke ditt problem. Jepp, kjempelett å si, ikke like lett å gjennomføre. Tro meg jeg vet det. Dette er noe jeg må minne meg selv på hele tiden, og jeg har gått i noen ja-feller, men jeg lærer!

Det positive er at de aller fleste har nok med seg og sitt, og vil nok ikke merke endringen du foretar deg. For det er ikke bare jeg som har et hektisk liv, de fleste i min omgangskrets har den samme tidsklemma.

De gangene jeg sier nei er jeg så glad i ettertid at jeg gjorde det. Og faktisk litt stolt, for det er ikke noe som er enkelt for meg. Jeg liker å hjelpe og jeg vil gjerne hjelpe de rundt meg, men noen ganger har jeg hverken, tid, energi eller prioritering nok.

For meg har det å sette grenser og kun takke ja til det som høyest oppe på prioriteringslista fungert kjempebra. Derfor vil jeg gjerne hjelpe deg med det samme.

Trenger du hjelp til å kartlegge prioriteringene dine?

Det er her jeg kan hjelpe litt (i tillegg til dette innlegget selvsagt). Du kan laste ned dette prioriteringsskjema gratis. Den er enkel, print ut og fyll inn i rett boks.

Dette er en super måte å få kartlagt hva som er viktig og hva som haster. Det å sette tanker og gjøremål i system er en god hjelp i alt kaoset som kommer fremover (ref: jul).

facebook