Spark Joy -Behold de tingene som gir deg glede

spark joy

Nå har jeg flere ganger skrevet om at du må kvitte deg med ting, og det er ikke alltid like hyggelig lesning for alle. Så denne gangen tar jeg det fra en annen vinkel og vil skrive om det du skal beholde.

Spark joy (tokimeku) er et begrep som er laget av den japanske ryddeguruen, Marie Kondo, som også er kvinnen bak Konmari-metoden. Spark joy går ut på at man kjenner på gjenstanden man vurderer om man skal beholde eller ikke, og hvis man kjenner glede, eller en liten gnist. Så skal man beholde den.

Poenget er derfor at man kun skal omgi seg med ting i hjemmet som virkelig gir deg glede.

Si «takk» til det du ikke vil ha lengere

Dette er også en fin måte i minimere hjemmet, men det var som lovet ikke det fokuset jeg skulle ha i dette innlegget…

Men! Hvis du bestemmer deg får å gi bort noe som ikke lengere gir deg glede er det vikti gå si takk. Om du vil si høyt takk er helt opp til deg selvsagt, men det er viktig å ha et fokus på takknemlighet.

Takknemlighet er noe vi alle burde fokusere på mer, det at en gjenstand ikke lenger har nytteverdi eller glede i livet ditt, betyr ikke det at den ikke en gang hadde det, eller kan ha det for andre.

konmari spark joy
Foto: Pixabay

Fokuser på gjenbruk

Jeg elsker gjenbruk og jeg har ingen problemer med å kjøpe brukt. Derfor liker jeg også at mine ting kan brukes videre av andre, når jeg ikke lengere har bruk for dem.

Enten du selger, gir bort eller donerer så vil tingene som ikke «spark joy» komme til et nytt hjem hvor de forhåpentligvis vil gi glede. Så mye som mulig prøver jeg å bli kvitt på denne måten, men noen ganger blir det kastet.

Hvis det gjenstander som er brukt opp, ødelagt eller av en eller annen grunn skal kastet, så gjør det riktig. Kildesorter og kast ting på riktig sted på en gjenvinningsstasjon i nærheten.

Med et overforbruk og altfor mange ting så prøver jeg å gjøre det jeg kan for å minimere avfall, men det er ofte lettere sagt enn gjort.

P.S. Nå er det bare å kaste seg på «spark joy» og se hva som gir deg glede, og hva du ikke trenger lengere. Lykke til!

facebook