Danshari-metoden -Ekstrem Minimalisme fra Japan

Foto: Pixabay

Danshari -Lev kun med det du trenger nå

Som kanskje flere har fått med seg elsker jeg organisering og at det nå har blitt en egen katergori på menyen? Jeg har skrevet om organisering flere ganger, bl.a. opprydding i henhold til feng shui, og ikke minst Konmari-metoden.

Så tror du ikke jeg ble glad da jeg fant ut om Danshari-metoden? Jada. Kanskje du allerede har hørt om det, eller kanskje du tenker dansha-what?

Danshari er en egen metode som skal vise hva du trenger å leve med nå. Her er det virkelig snakk om å leve i nuet.

Hva er Danshari-metoden? 断捨離

Jeg er så glad du spurte. Danshari-metoden snakker mye om hvordan rotet i hodet ditt henger sammen med rotet i hjemmet. Denne metoden ble skapt av Hideko Yamashita.

Foto: Pexels

Danshari ordet har en betydning, faktisk tre, som er:

Dan – Avvis: Lukk døren for alt unødvendig ting som vil inn i livet ditt
Sha – Kast: Få vekk søppel ut av huset ditt
Ri – Separer: Du vil leve ikke leve i et begrenset område, men i et avslappet miljø.

Hovedfokuset ligger ikke på rotet, men på deg. Du har hovedrollen og du må selv finne ut om de tingene du har er gode for deg eller ikke.

Du burde føle at gjenstanden er verdifull for deg at du bruker den nå, ikke at “den kan være nyttig en dag”.

Viktig å huske: Subjektet er alltid deg og tidspunktet er alltid nå. I mange andre metoder er det objektet som er hovedfiguren.

Dette stemmer ikke med Danshari, det er et fokus på hva objektet gir deg. Det skal enten være nødvendig, formålsegnet eller komfortabelt.

I Danshari-metoden blir man hele tiden utfordret, man må velge og ta en avgjørelse. Kan denne gjenstanden brukes til noe nyttig eller gi meg glede –nå? Er objektet enda aktivt?

Det er faktisk ikke like mye fysisk jobb med denne metoden, da det er du som er den som skal omstilles.

Foto: Pixabay

Hvordan du rydder og oppbevarer dine ting er ikke like viktig, her er det mer om hvorfor du har det og om du trenger så mye som du har? Spesielt siden 20% av det som er i hjemmet er av brukbar verdi, hva er de resterende 80%?

Du kan altså fint kombinere Konmari-metoden med Danshari-metoden.

Minimalisme som levestandard

Minimalisme er en kjent designstil, men det er ikke nødvendig at du har lite eiendeler selv om innredningen er minimalistisk.

Minimalisme som levestandard er et stort tema for tiden, og fokuset på rydding har blitt større. Sikkert fordi vi etter krigstid (50-årene og oppover) har samlet opp mer og mer gjenstander i hjemmet vårt. Så mange gjenstander var tidligere ikke et problem. Men det er et helt annet innlegg…

Vi mennesker liker å eie mange gjenstander, men liker også å føle seg fri. Denne balansen kan derfor være litt vanskelig å finne i et forbrukersamfunn som vi lever i dag.

Det er også viktig å poengtere at balansen for dette er veldig ulik fra person til person. MEN! Det de fleste sier som kvitter seg med mange ting føler seg bedre og lykkeligere i ettertid.

I følge Hideko Yamashita vil du merke når antall objekter i hjemmet minker, så vil det ikke være behov for rydding. Bestem deg for et rom eller en skuff av gangen, og ta den tiden du trenger for å få det ryddig.

Hvordan leve mer med mindre

Foto: Pixabay

Danshari-metoden er en aktiv form for organisering i livet og hodet ditt, du blir mer bevisst på deg og dine omgivelser. Hva er det dette gir meg? Gir det noe mening i livet mitt nå.

Det er ingen tvil om at de med hoarding-problemer har utfordringer i hodet sitt, det manifesterer seg ofte fysisk. Kaos i sinne gir kaos i hjemmet. Ved å rydde opp mentalt først, vil rotet rundt deg også forsvinne for godt. Du blir bevisst på hvor mye, og hvor lite du faktisk trenger.

Danshari mener du kan bruke akkurat den tiden du trenger, og at prosessen er like viktig som målet. Det som er viktig er at du startet i nuet, men du må ikke gjøre masse med en gang.

Så lenge prosessen har startet med deg og . Dette er hele filosofien bak Danshari-metoden.

Den viser deg ganske enkelt, hvordan du kan leve mer med mindre.

danshari-metoden
Boken Danshari av Hideko Yamashita

Forfattere av Danshari: Hideko Yamashita er forfatter og skaper av Danshari metoden. Har ikke funnet boken hennes på norsk eller engelsk dessverre, men “Ordena tu vida” (Rydd opp ditt liv) kan leses på spansk, tysk, italiensk etc. og selvsagt japansk. En annen kjent forfatter som lever etter Danshari-prinsippene er Fume Sasaki. Han er en kjent minimalistisk guru og har utgitt boken “Goodbye Things: On Minimalist Living”.