Spennende fornyelse til hjemmet -rom for rom

fornyelse
Faksimile fra Jotun.no

Fornyelse for hele hjemmet

Vi nærmer oss våren med fremskritt. Så med vår og vårrengjøringen planlagt i hjemmet, er det naturlig at man ønsker en fornyelse i hjemmet.

Det er her det ofte kan bli litt utfordrende, hvor mye eller hvor lite skal man gjøre? Holder det å skifte noen puter eller må man bytte ut flere møbler?

Hvordan velger jeg riktig farge, skal jeg velge det som er trendy? Det ser så fint ut i butikken, men hjemme så drukner det i alt annet dekor og stilarter. Tanker som «jeg er redd for å blande for mange ulike stiler» dukker opp.

Høres dette kjent ut?

Fornyelse er ikke bare skummelt, det kan være vanskelig. Virkelig.

60-30-10-regelen

Før jeg starter med tips til fornyelse, vil jeg tipse om 60-30-10-regelen når det kommer til farger.

60% skal være hovedfargen. Hvilke farger gjenspeiler på vegg, tepper, gulv og gardiner? Er det blåtoner? Grått?

30% skal være sekundærfarger. Denne fargen skal ikke konkurrere med hovedfargen, men heller komplimentere den. Dette er en farge i dekoret som skaper mer dybde og interesse.  

10% skal være aksentfarge. Det er her du kan komme med sterke tydelige kontraster. Aksentfargen skal skille seg ut og skape dynamikk i rommet. Denne i fargen må brukes i små doser. Aksentfarger er ofte i motsatt ende av hovedfargen, hvis f.eks. rommet er blått er en god aksentfarge oransje.

For hjelp med aksentfarger, kan jeg anbefale at du tar en titt på Jotun sine sider.

For de av dere som trenger hjelp med farger kan jeg også tipse om Adobe Color Weel som du enkelt kan laste opp bilder og finne farger og aksentfarger som passer med hverandre.

Fornyelse til stuen

Foto: Pixabay

Min favoritt er desidert maling! Så her kan jeg anbefale at du maler en, eller flere vegger. Gjerne mal en vegg som har et eget bruk. Med dette mener jeg f.eks. veggen bak tv-en, eller ved spisebordet. Dette vil være med å definere området og formålet.

Sett gjerne opp en ny collage av bilder. Enten det er kunst du printer ut, familiebilder eller bilder du allerede har. Prøv å henge opp bildene samlet. Du kan bruke en kontrastfarge som bakgrunn på veggen, her er det mange spennende muligheter. Lek deg frem på gulvet før du lager hull i veggen.

Mye kan endres ved å trekke møbler ut fra veggen eller ommøblere kan gjøre store endringer i rommet. Pass på at rommet ikke er overfylt, ikke ha møbler helt inn i hjørnet, la det være en liten avstand for å skape bedre flyt.

En annen effektiv måte å fornye er med gulvtepper, pledd og puter. Hvilke farger vil gi friskt og nytt liv i rommet?

Fornyelse til entreen

Foto: Pexels

Det morsomme med en gang eller entre er at her kan du faktisk være litt “crazy”. Dette er uansett ikke et rom man befinner seg i, dette er et bruksrom. Kanskje det er en farge som ville vært morsom å teste ut her?

Dette er også et rom som skal være praktisk. Det må være gode måter å få stilt sko, jakker og utstyr. Du kan kanskje henge opp noen ekstra knagger? Eller kjøpe en stumtjener?

I gangen er det viktig å ha en god belysning og speil, ofte er det her vi sjekker hvordan vi ser ut, før vi løper ut døren.

Hvis du har plass gjerne heng opp fargerike og morsomme bilder på veggen.

Fornyelse til soverom

Foto: Pixabay

Når det gjelder fornyelse av soverom er mitt viktigste tips at du ikke dekorerer for mye. Her vil jeg anbefale at du tenker på hotell-looken.

Dette avhenger selvsagt av hvor mye plass du har, har du liten plass vil det være nødvendig å bruke mye plass på soverom til oppbevaring.

Uansett om du har mye plass eller ikke, så er det rolige og avslappende farger jeg vil anbefale. Farger i blått, grønt og lilla. Her kan selvsagt maling være en god fornyelse.

En annen fin måte å fornye kan være et nytt sengeteppe eller planter som kan gi friskere luft, mens vi sover.

Fornyelse til Spisestue

Foto: Pixabay

I spisestuen eller spiseområdet er alt sentrert rundt et bord. Her kan det fornyes med en lekker taklampe, eller kanskje ny vase til bordet.

Gjerne sett friske blomster i vasen etter hva som er sesong. Dette er en og god måte å ta med årstiden inn.

Fornyelse til kjøkken

Foto: Pixabay

Her kan du skifte ut noen boller eller utstyr som står fremme på benken. Kanskje det er på tide med ny salt- og pepperbøsse?

Nye kluter, grytelapper og oppvaskhåndklær er også en enkel måte å fornye kjøkkenet på. Du kan også sette frem urter og fine potter. Dette er både praktisk iht matlaging og er utrolig dekorativt på kjøkkenet.

Fornyelse til Bad

Foto: Pixabay

På badet er det ikke de store endringer man kan gjøre uten at det blir en dyr fornøyelse. Og det er jo ikke det man ønsker, vi er jo kun ute etter en fonyelse.

På bad kan du fornye ved å skifte ut skittentøyskurver og ikke minst håndklær. Gjerne velg en farge som liver opp og skaper litt dynamikk. Grått er en trygg farge, men definitivt ikke den mest spennende.

Er du klar for en fornyelse?

Som du ser så må det ikke gjøres store eller drastiske tiltak for å få en fornyelse, mye ligger i farger, og her kan du velge om det skal males, kjøpes dekorasjon eller tekstil.

Ofte er det ikke de store endringene som skal til for at du skal føle at det er nytt og mer spennende i hjemmet. Ofte er en fornyelse den perfekte belønningen etter vårrengjøring og opprydding. Ut med det gamle, inn med det nye.