Kapselgarderobe -Den nye minimalistiske garderoben

kapselgarderobe
Foto: Unsplash

Kapselgarderobe?

Skapet er fullt, faktisk stappfullt og likevel hører du deg selv si “jeg har ikke noe å ha på meg”. Det er ille, enda verre er det når det faktisk er sant. Hvorfor ligger alle disse plaggene her hvis det ikke kan brukes?

Så kapselgarderobe..? Dette er den perfekte løsningen for oss som ikke lever for mote og klær (med dette inkluderer jeg ikke vesker og sko, for det er noe helt annet).

LES OGSÅ: Feng Shui Opprydding

Capsule wardrobe er et prinsipp fra 2014 der du skal ha minimalt med klær, du skal kun ha dine favoritter, klær som passer deg her og nå, ikke minst plagg som kan matches og brukes om hverandre.

Det er også fokus på antall plagg som skal være i skapet, det skal helst ikke være mer enn 50 plagg.

Dronningen av kapselgarderobe heter Caroline og er fra USA, her finner du bloggen hennes. Hun har mange gode tips på lager for de av dere som ønsker en mer ryddig og minimalistisk garderobe.

Hvorfor leve etter denne metoden?

Det er tre punkter iht til denne levemåten som gode argumenter å ta med seg videre.

1. Frihet

Du skal ha frihet fra klær som ikke lengere gir deg noe. Klær som ikke lengere passer, klær som ikke er din stil lengere skal bort. Gi det videre og fokuser på en garderobe som gir deg frihet.

2. Bruk plassen fornuftig

De fleste av oss har (dessverre) ikke en gigantisk garderobe der vi kan ha masse ekstra. Vi må bruke plassen vår fornuftig. Bruk plassen til dine favorittantrekk, så endre ved sesongbehov. Vinterklær i skapet om sommeren eller omvendt, trenger vi ikke.

LES OGSÅ: Opprydding med Marie Kondo

3. Shop ved behov

Kjøp klær ved behov, ikke når du bare har lyst eller fordi det er tilbud. Kjøp når du faktisk trenger noe og kjøp kun plagg du virkelig vil ha.

Hva er fordelene?

Foto: Pexels

For de av dere som elsker mote og klær kan dette høres grusomt ut, og jeg forstår det. Men ved å tenke et visst antall plagg så vil du oppleve positive endringer. Ikke tenk på regler, tenk på intensjoner.

Kapselgarderobe handler om å bli bevisst på alle plaggene du faktisk eier, hvor mye du bruker på klær du aldri bruker og frigjøre plass til antrekk du vil bruke.

LES OGSÅ: Danshari-metoden

Det blir mindre rot, du vil ha mer oversikt. Du kan kombinere og være kreativ med plaggene du faktisk har. Du har alltid noe å ha på deg, ikke minst, det er gøy.

Hvordan kan jeg bygge min egen kapselgarderobe?

Foto: Unsplash

Det er 5 trinn for å lage sin egen kapselgarderobe og den er slik:

Trinn 1

Finn ut hvordan du bruker tiden din og hvilke type klær du trenger til dette?

Trener du? Har du en hobby? Jobb? Mye på utesteder?

Hvor er det du trenger klær mest og til hva?

Trinn 2

Fjern alle klærne fra garderoben og legg de på sengen, nå skal du gå nøye og kritisk til verks. Hva kan du absolutt ikke leve uten?

Trinn 3

Kategoriser plaggene, ja, kanskje og nei. Det er tre kategorier. Dessuten trenger du sesongplagg, vinter- og sommerklær. Disse kan oppbevares et annet sted utenfor sesongen.

Den siste kategorien er den vanskeligste, og det er nostalgi. Noen plagg betyr mye for oss. Hvis dette er noe du ikke klarer å kvitte deg med, kan du oppbevare det et annet sted. Klærne i garderoben skal kun være i ja-kategorien.

Fra kanskje-kategorien kan du gi bort til familie og venner, eller gi deg selv en tidsfrist. Er det ikke brukt innen 3 måneder kan du kvitte deg med det?

Trinn 4

Finn ut hvorfor noen klær ble ja og andre ble nei. Er det noen fellestrekk? Bli bevisst på hva du liker og ikke liker, og hvorfor.

Dette vil redde deg i fremtidige kjøp, ofte blir vi forført av hvor bra det ser ut i butikken, men det betyr ikke at vi ikke liker det når vi kommer hjem.

Du liker heller ikke et plagg mer, bare fordi det var salg. Det må være et ja-plagg uansett hvor mye du betalte for det.

Trinn 5

Nå som garderoben er full av ja-klær bli kjent med den nye stilen og finn ut eventuelle mangler i garderiben. Er det noen basisklær du trenger? Sakte og med riktig intensjon kan du legge til nye klær i din fantastiske kapselgarderobe.

Men ha hele tiden antall plagg i bakhodet.

Høres dette interessant ut? Er kapselgarderobe noe for deg?