Hvordan motivere barna hjemme
Når jeg snakker om rydding og organisering med klienter eller under foredrag er det alltid et tema som kommer opp mer enn noe annet, rydding og barn.
For som alle med barn vet, så kommer det mye rot med disse søte småtrollene. Det er utstyr, klær (masse klær) og ikke minst, leker. Så hvordan finner man en balanse som gjør det overlevbart i hjemmet?
Her er mine tips, som jeg også praktiserer hjemme med mine små stebarn.
Engasjer barna
Fra en så tidlig alder som mulig få barna engasjert i husarbeidet. Det er faktisk en god vane man kan få med seg fra tidlig alder. Rot blir faktisk ikke borte av seg selv, og det er ingen grunn til at foreldre skal slite seg ut mer enn nødvendig.
LES OGSÅ: EFFEKTIVE RUTINER FOR KLESVASKEN OG GRATIS SKJEMA!
Barn må læres opp i at man må ta ansvar for egne ting og rydde etter seg selv, det betyr bl.a. at jakker henges pent opp og utetøy skal i den faste skuffen. Andre vaner er at de selv setter tallerkener og bestikk inn i oppvaskmaskinen. Dette er noe man må hele tiden gjenta, men plutselig så sitter det.
Dessuten elsker barn å bli inkludert og de aller fleste liker å hjelpe til, de føler at de bidrar i hjemmet og er viktige, og dette er ikke noe vi skal undervurdere eller ta fra dem. De er også en del av fellesskapet der hjemme, vi alle bidrar og hjelper -sammen.
Forklar derfor barna nøye hva som skal gjøres og hvorfor vi gjør det. Barn elsker å vite hvorfor, så har disse svarene klare på forhånd.
Gjør rydding morsomt
Ok, denne er selvsagt utfordrende og det er ingen tvil om at det er forskjell fra barn til barn på hvor artig de synes dette er. Men her er det lurt å tenke kreativt og finne ut hva som kan motivere ditt barn.
Ryddighet for ryddighetens skyld er sjelden nok motivasjon. Det du kan gjøre er å lage et skjema hvor man kan klistre på merker for hver dag man har tatt oppryddingen før kveldstid.
LES OGSÅ: HVA ER KONMARI-METODEN?
Ved månedsslutt eller på lørdagen kan kanskje dette innebære en ekstra belønning? Det kan være godteri, en tur på kino eller annen belønning som vil være en stor motivasjon i hverdagen.
Noen mener det er «feil» å fokusere på en belønning, og det kan jeg godt forstå. For meg kan belønning være mange ting, og jeg synes det er en fin motivasjon mens de er så små. Men belønning kan være noe så enkelt som et klistremerke, ekstra ros eller en ekstra godtebit på lørdagen.
Jeg liker også å gjøre sorteringen enkel for barna, ikke gjør rydding så komplisert. Ha faste esker de kan legge alt opp i, gjerne skriv eller lim på bilder av hva som skal være i hvilken boks. En boks til lego, en annen til tegneutstyr etc.
Personlig er jeg veldig glad i disse hyllene (Trofast) med bokser fra Ikea.
Hva slags rom ønsker barnet ditt?
Ikke vær redd for å spørre hva slags rom barnet ditt ønsker, hva er deres visjon? De fleste barn ønsker et fint rom, hva ligger i denne definasjonen for dem?
Vi samarbeider også på dette punktet med utgåtte leker, det er ofte vanskelig for barna å gi slipp på lekene sine. Akkurat som vii knytter oss til våre ting, gjør de det samme. Ikke kast noe de gjerne vil beholde.
Det jeg derimot ville gjort er å forklare fordelen med å gi bort/kaste leker, «da er det mer plass til nye leker, og andre barn vil få stor glede av det du ikke bruker» o.l.
LES OGSÅ: 3 ULIKE TYPER ROT OG HVORDAN BLI KVITT DET
Vi pleier å gi bort leker før bursdager og jul, da vet de at det er en nærliggende belønning i vente og at vi faktisk må lage plass til de nye lekene.
Ikke foreslå at du sparer på lekene i kjeller eller annet oppbevaringsrom, prøv heller å lære barna så tidlig som mulig at du gir videre, istedenfor å holde på ting man ikke trenger.
Gjør det barnevennlig
Det er viktig å huske på at det ikke handler om at barna skal utføre oppgavene i høy kvalitet. Dette må også gjenspeile med barnets alder, det viktigste er å skape nye vaner de kan ta med videre når de blir eldre.
Vær sammen med barna, ofte liker barna at du er der sammen med dem. Dette er selvsagt også aldersrelatert, men ofte liker barna selskap av oss voksne. Hvis dette er tilfellet, så prøv å være der og oppmuntre så mye som mulig.
Vær spesifikk, det å «rydde kjøkkenet» sier som oftest ikke barn så mye. Hva er det de kan gjøre konkret for at kjøkkenet skal bli ryddig? Er det å sette inn i oppvaskmaskinen? Vaske benken?
La også barna få velge oppgaver de liker å gjøre. Eldste hos oss elsker å vaske bord og stoler, i tillegg gjør hun en kjempegod jobb på dette. Så la barna gjøre noe de synes er litt gøy, og ikke minst, skryt masse!
Hvordan motivere barna -Hva er konsekvensene?
Barna hos oss rydder ikke kun for å få belønning. For det første så får de ingen belønning for å rydde etter seg selv i fellesområdene eller rommet sitt. Dette er en del av oppgavene du har, på lik linje med oss voksne.
De må også bidra ekstra, uten belønning, hvis vi gjør klart til bursdagsselskaper eller andre store feiringer. Her må vi alle bidra for kosen som kommer.
LES OGSÅ: HVORDAN GI SLIPP Å KOMME I GANG MED OPPRYDDINGEN
Det de får ekstra er når de utfører oppgaver som vasking av bad, støvsuging og liknende, hos oss får de noen kronestykker som går rett til sparegrisen. Når vi har fått spart opp et stort nok beløp kan de ta med pengene til en lekebutikk, eller kjøpe is. Det er deres penger og de bruker det på det de ønsker.
Så hvordan motivere barna hvis de ikke vil rydde? Da synes jeg det er rett og rimelig med konsekvenser. Dette varierer selvsagt på aldertrinnet og reglene i hjemmet. Men hos oss blir det ingen ipad hvis de ikke rydder etter seg selv.
For større barn kan du også gjøre som denne modige moren og endre passordet til internettet hjemme.
Vår oppgave som voksne er å veilede og motivere barna, men det er også viktig at vi ikke er redde for å oppdra hvis barna skulle nekte å hjelpe til.
Så hvordan motivere barna hjemme hos deg? Hvilke utfordringer har du med barn og rydding?
P.S. Jeg har ikke glemt utfordringen med barneklær og oppvaringen til dette, men det vil komme i et eget innlegg snart 🙂