Vårrengjøring -8 tips til den beste rengjøringen + gratis sjekkliste

vårrengjøring
Foto: Pixabay

Vårrengjøring -Det er den tiden av året igjen

Det nærmer seg sommer og sol, og det finnes vel ingen bedre måte å feire dette enn vårrengjøring? Sånn nesten i hvertfall.

Etter en lang (og møkkete) vinter er i Oslo, finnes det ikke noe bedre enn å kunne ta en skikkelig gjennomgang hjemme.

Personlig starter jeg alltid med en grundig opprydding. Hva er det jeg har fått og dratt med meg inn i løpet av vinteren jeg ikke trenger?

Har noe blitt ødelagt? Blir aldri brukt? Her er det en blanding av selge på finn, gi bort til veldedighet og kaste på gjenbruksstasjonen. Ut skal det i alle fall.

Etter å ha fått organisert og ryddet bort alt man ikke trenger så blir det rengjøring.


Start med et rom av gangen

Foto: Pixabay

Mitt tips under vårrengjøring er at du fokuserer på et rom av gangen og husk at alt må ikke tas på en gang. Ting tar tid (selv om jeg som er så utålmodig ikke liker det).

Dediker deg til faste områder og ikke gap for høyt. Under vårrengjøring er det både inne og ute som skal vaskes, dette inkluderer også en grundig vask av bilen for min del.

Ingenting er bedre enn å ønske våren velkommen med helt rene rom og områder. Når dette er gjort kan man absolutt ta seg en belønningstur til Plantasjen. Hipp-hurra for planter og blomster på terrassen.


1. Kjøkkenskap

Først tøm alt innhold i skapene, inne i skapene kan du vaske med oppvaskmiddel eller nøytalt vaskemiddel. Hvis det er mye fett kan salmiakk være løsningen. Mikrofiber klut er det jeg pleier å bruke. Husk også å ta toppen av skapet, da det er mye fett og støv på toppen.

2. Komfyr

Ta på litt natron og ta noen dråper med eddik, la det boble og vask det bort med en svamp. Ellers finnes det ovnrenser man kan kjøpe, personlig prøver å jeg å velge litt mer miljøvennlige alternativer.

Foto: Pixabay

3. Kjøleskapet

Her må man i likhet med kjøkkenskapene, tømme alt. Sett gjerne glasshyllene i oppvaskmaskinen og vask kjøleskapet med utvannet klorin hvis det er gamle flekker som må desinfiseres. Du kan bruke kjøkkenspray eller oppvaskmiddel blandet med vann for vask i kjøleskapet.

4. Vinduer

Du kan selvsagt vaske vinduene med glassrent o.l. men overraskende nok er eddik og vann en utrolig bra miks. Ha i 2-3 ss med eddik i sprayflaks og fyll opp med vann. Gjerne tilsett noen dråper med eteriske oljer, som peppermynte eller bergamot hvis du ønsker en friskere duft. Tørk etter med en mikrofiberklut.

5. Speil og glassflater

Bland sitronsaft fra en sitron med vann i en sprayflaske. Spray så dette på alle speil og glassflater, ikke bare vil det gi et flott resultat, det vil også etterlate en god og frisk duft.

6. Tregulv og parkett

I motsetning til hva man skulle tro, skal man ikke vaske tregulv og parkett ofte da dette kan skape flere bakterier og skade gulvet.

Man skal vaske med nesten tørr klut (få sekunder etterpå skal det bli tørt igjen) og man skal heller flekk-vaske gulvet.

Foto: Pixabay

7. Fliser

Det anbefales å vaske fliser med et middel med nøytral pH. Her er det ulike produkter som kan egne seg. Du kan også lage din egen blanding med 4 dl natron i 7 liter vann. Vask dette på flisene med svamp eller mopp.

8. Tepper og ryer

Den gode nyheten er at du behøver ikke å rengjøre tepper og ryer hvert år. Det du kan gjøre er å flekk-vaske det med vann med kullsyre.


Flere rengjøringstips:

Foto: Pixabay
  • Trenger du å vaske f.eks. en ildfast form, men tom for skrubb? Aluminiumsfolie kan klemmes sammen til en ball og brukes som skrubb. Utrolig effektivt.
  • Du kan bruke ketchup, eddik eller sitron for å rense metaller som bl.a. messing.
  • For å få løs flekker og matrester i mikroen kan du sette inn en bolle med vann, del en sitron i to, og skvis ut saften i bollen med vann. Legg sitronen i vannet og sett på mikroen i 5 minutter på full styrke. Etter noen minutter kan du tørke bort skitt og rester med papir.
  • Rustfritt stål finnes i flere kjøkken, og ingenting er mere irriterende enn alle fettflekkene og fingeravtrykk. Vann og grønnsåpe skal gjøre susen, men hvis flekkene sitter ekstra godt kan du bruke glassrent (da dette har litt sprit i seg).

Har du noen gode rengjøringstips?