Interiørstil: Minimalisme

minimalismen minimalisme

Jeg har alltid vært fascinert og inspirert av minimalisme, og det er nok en liten del av meg som ønsker å bli en fulltids minimalist. Det er bare det at jeg liker så mye…

Jeg prøver hele tiden å redusere gjenstander i hjemmet og minimere eiendeler og gjort Kon-mari metoden, men lettere sagt enn gjort. Dette er nok grunnen til jeg så ofte skriver om dette på bloggen, som en egen indre motivasjon for å redusere enda mer.

Det er mye spennende å hente fra minimalismen, uansett om dette er noe du gjennomføre 100% eller ikke. Spesielt for oss som liker den skandinaviske interiørstilen, så er ikke dette så langt fra vår verden, hverken i form, farge eller valg av møbler.

Hva er minimalisme?

Dette er en stilart som startet på 1960-tallet i USA, den er et utspring fra funksjonalismen, at alt skal ha en konkret funksjon og oppgave i hjemmet. Minimalismen kom som en (mot) reaksjon på abstrakt reaksjonisme. Puuh, det var mange –ismer på et avsnitt.

Hørt uttrykket “less is more”? Det betegner minimalisme i et nøtteskall. Minimalisme ønsker å forenkle former og virkemidler. Rene linjer, lite farger og få gjenstander er de største kjennetegnene på minimalisme. Man ønsker å bruke geometriske former, repetisjon og rene råmaterialer.

minimalistisk barnerom minimalisme

Minimalisme i hjemmet

Minimalisme er selvsagt opptatt av å fjerne alt unødvendig, men det for å rette fokus på de riktige tingene. Det handler ikke kun om å eie lite, eller ha få pynteting stående fremme. Minimalisme er en idé om at få ting kan skape like mye estetikk og spenning i rommet, enn mange gjenstander.

Det handler ikke bare om ting, men henger mye sammen med arkitektur, som rommets lys og skygge. I minimalisme bruker man ofte mye hvitt, eller andre lyse farger, for å ikke stjele lys eller fokus fra noe annet.

I minimalisme er det også et stort fokus på hvilke materialer man bruker og ikke minst stilen på møblene. Rene overflater, enkelt materiale som sten, betong og tre og enkle linjer er å foretrekke. Minimalisme er en stilretning som springer fra funksjonalisme. Så alt, bortsett fra få unntak, skal ha en praktisk verdi.

Minimalismens utvikling i det 21. århundre

Det som startet som et ønske om forenkling innen kunst og arkitektur, handler plutselig om mye mer for oss. Det har blitt en livsstil for mange. Med en hverdag som hele tiden fokuserer på forbruk og aldri ha nok, er det mange som lever minimalistisk for å komme mer vekk fra dette.

Dette har igjen fort til enda en liten utbrytergruppe som tar for seg ekstrem minimalisme. Noe som ikke er ideen bak vanlig minimalisme, men det er fokus på å eie færre gjenstander og ikke akkumulere masse rot. Dette vi har fått med oss fra den japanske ryddeguruen Marie Kondo.

minimalisme

Fordeler med minimalisme

Det er mange fordeler med minimalisme, men dette er noen av mine favoritter

  • Du sparer penger. Du bruker ikke like mye penger på å overfylle et hjem. Disse pengene kan heller gå til innholdsrike opplevelser og reiser.
  • Du får mer tid. Du bruker mindre tid på alt mulig “støy” i hverdagen og kan bruke tiden på viktigere ting og prosjekter som hele tiden blir utsatt.
  • Bra for miljøet. Det å minske forbruket er med på å spare og hjelpe miljøet!
  • Mindre stress. I en konstant stresset hverdag er dette et veldig viktig punkt. Du vil ha mere sjelefred og lykke i hjemmet.

Så er du overbevist? Er minimalisme noe som frister mer nå?

Interiørstil er min nye bloggserie der jeg skal ta for kjente og mindre kjente stilretninger innen interiør og design. Minimalisme er den første i serien, fremover skal jeg bl.a. ta for meg shabby chic, retro, moderne og mye mer. Kom gjerne med ønske liste på hva du vil vite mer om.

facebook