Ryddeguiden
For de av dere som har lastet ned Ryddeguiden på freebies, vil dette være kjent innhold. Men tenkte jeg også skulle skrive om rot, og de ulike typer rot her på bloggen også.
Rot er en akilleshæl i de fleste hjem, spesielt hvis man har barn. Vi blir alle slitne og lei av rotet, ikke rart mange ikke ser en ende på dette. Må man liksom rydde heeeele tiden?
Svaret er både ja og nei.
Før du går videre er det greit å vite at det finnes ulike former og årsaker til rot, og ja, noe av det kan faktisk elimineres for godt. Det er de gode nyhetene, de dårlige er at det finnes ingen magisk løsning. Du må gjøre noe.
Type 1 – Overfladisk rot
Denne type rot er som oftest gjenstander du ikke har ryddet tilbake på sin rettmessige plass. Det kan være jakker slengt på gulvet i gangen, leker i stua, brukte kjøkkenutstyr på benken eller klær på soverommet.
LES OGSÅ: Danshari-metoden: Ekstrem minimalisme
Alt dette er noe som kan legges vekk i skap og hyller, men som ikke har blitt gjort, og denne type rot kan også være under kategori latskap. Jeg har selv vært skyldig i denne type rot mange ganger, og her må alle gjøre sin del for å minimere rot.
Det er også den enkleste type rot å gjøre noe med. Start med å sette ting på plass. Personlig bruker jeg ca. 5 minutter før jeg skal legge meg på å rydde etter dagens rot. Lengere tid tar det ikke.
Type 2 – Uorganisert rot
Uorganisert rot er et oppbevaringsproblem, dine ting ikke er godt nok organiserte og du må finne et system som fungerer for deg og din familie.
Ved å sette ting på en annen måte eller ha ting i esker og bokser vil det kanskje være enklere å holde orden. Hvis du har liten plass og lite oppbevarings muligheter, kan det være lurt å finne gode alternative løsninger.
Her kan det være lurt å se alle tipsene til Ikea. For tips til bretting av tøy og oppbevaring anbefaler jeg Konmari-metoden. Det har vært min redning mang en gang.
Type 3 – Samlemani
Dette er en fortsettelse fra type 2, da det også blir et oppbevaringsproblem, men av helt andre årsaker.
Her går det derimot mer på om du har for mange gjenstander, en form for samlemani. Det trenger ikke være sykelig, men ofte sentimentalt. Når du har fylt opp alt av plass i skap og hyller, så vil det oppstå mye ekstra rot. Dette er logisk.
Her må man gå gjennom eiendelene sine og finne ut hva som 1) hva som kan kastes, 2) hva som kan gis bort eller selges (veldedighet eller finn.no) og 3) hva som skal beholdes.
LES OGSÅ: Feng Shui Opprydding
Denne typen rot er altså et volum problem, ved å eie færre ting, desto mindre kan rotes med.
Rot er derfor ikke bare latskap eller dårlige rutiner som man ser i type 1, du kan rett og slett ha for mye.
Hva kan jeg gjøre?
Hvilken type rot er det du sliter med? Ofte er det en kombinasjon av flere og det kan variere fra rom til rom.
Hos oss er det barn annenhver helg, og både voksne og barn må lære å rydde etter seg selv. Det har vært en tøff start, du må hele tiden minne barna på å ta med seg lekene tilbake på rommet. Men nå begynner det å sitte.
LES OGSÅ: Ayurveda -Finn din Dosha og din ryddemetode
Det har blitt en vane, en god vane. Det samme gjelder oss voksne i huset, vi må praktisere det vi lærer og det gjør vi. Endre rutiner og minske innhold i hjemmet har vært en sann glede.
Leiligheten er langt ifra perfekt hele tiden, men rotet har uten tvil minsket. Og det var det som var målet, det er også utrolig deilig at alle tar ansvar for eget rot og det ikke kun er en person som konstant rydder etter andre.
P.S. Ønsker du mer inngående hjelp iht rydding og organisering? Last ned Ryddeguiden. Den er helt gratis og kommer med oppgaver og skjemaer du kan gjøre for å hjelpe deg videre i prosessen.